FSE: az oktatási miniszter felrobbantja a gimnáziumi felvételit

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
‘Felrobbantja a gimnáziumi felvételit’ Ecaterina Andronescu oktatási miniszter azzal a hétfőn kiadott rendeletével, amellyel módosítja a középiskolai felvételi kalendáriumát annak ellenére, hogy annak egyes szakaszai már folyamatban vannak, állítja a Spiru Haret Szakszervezeti Tömb (FSE “Spiru Haret”).

‘Ecaterina Andronescu tanügyminiszter ma, május 13-án kiadta a 3995-ös rendeletet, amellyel módosítja a középiskolai felvételi kalendáriumát, annak ellenére, hogy annak egyes szakaszai már folyamatban vannak. A rendeletről egyik szociális partnerrel sem konzultáltak’ – tájékoztat közleményében a tanügyi szakszervezeti tömb.

Az érdekvédelem szerint az oktatási minisztérium megközelítőleg egy hónappal elhalasztotta a szaknak megfelelő képességeket felmérő, kizáró jellegű vizsgák időpontját, amelyek a sport-, művészeti, tanítóképző és egyéb vokacionális iskolákban előzik meg a nyolcadik osztályt lezáró képességvizsgát és felvételit. A rendelet szerint ezekre az országos képességfelmérő vizsga előtt csupán néhány nappal kerülne sor. Ugyanaz a rendelet május 30-ára halasztja a líceumi és szakiskolai kilencedik osztályok által meghirdetett helyek számának közzétételét, ami pedig ‘súlyosan érinti a személyzeti mobilitást is’, mutat rá a Spiru Haret szövetség.

‘Törvénytelen, amit az oktatási minisztérium tett. Nem űzhetsz csúfot a gyerekekből, szüleikből és pedagógusokból. Egyes szülők már ma elmentek a vizsgáztató központokba, hogy gyerekeiket beírassák a képességeket felmérő kizáró jellegű vizsgákra, néhány tanfelügyelőség megkezdte a középiskolákat bemutató börzéket, amelyeket már hónapokkal ezelőtt nekiállt megszervezni. (…) Az iskoláknak eddig még nem hagyták jóvá a beiskolázási keretszámot, és a hétfő este kiadott rendelet értelmében május végéig nem is fogják’ – állítja Marius Ovidiu Nistor, a Spiru Haret tömb elnöke.

A szakszervezeti tömb a rendelet eltörlését követeli, ellenkező esetben tiltakozó akciókkal fenyeget.

 

www.agerpres.roA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .