Ország-világ

2020.12.10. 19:31

Győzött Magyarország, megszületett a megállapodás az uniós költségvetésről

A hírt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke jelentette be a Twitteren.

BRUSSELS, BELGIUM - DECEMBER 10: Hungary's Prime Minister Viktor Orban and European Commission President Ursula von der Leyen (R) attend EU Leaders Summit in Brussels, Belgium on December 10, 2020. Dursun Aydemir / Anadolu Agency

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Dursun Aydemir

Megszületett a megállapodás az Európai Unió következő többéves költségvetéséről és a koronavírus utáni helyreállítási alapról a tagállami vezetők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján – jelentette be a Twitteren Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Bejegyzésében azt is írta, hogy megkezdhetik a helyreállítási alap megvalósítását a gazdaságok visszaépítéséért. A mérföldkőnek számító helyreállítási csomag elősegíti a zöld és a digitális átmenetet is – tette hozzá.

A részleteket ismerő diplomáciai források szerint a huszonhét tagország vezetői által elfogadott megállapodás szerint a rendelethez olyan záradékot csatolnak, amely szerint az uniós pénzek felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik. Ez azt jelenti, hogy a mechanizmust nem lehet politikai célokra használni – közölték.

A brüsszeli alku azt jelenti, hogy a huszonhetek zöld jelzést adtak a magyar-lengyel-német kompromisszumnak, a kifizetésekhez csatolandó, politikamentessé tett feltételrendszernek. Az EU-csúcs plenárisán az erről folytatott vita mindössze 30-40 percen át tartott.

Ismert, Orbán Viktor az értekezletről bejelentkezve nemrég maga is azt mondta: kemény tárgyalások zajlanak a háttérben. A miniszterelnök egyúttal előre vetítette, hogy csütörtökön a magyaroknak szép estéjük lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában