FRISSÍTÉS/Alkotmánybíróság: nem áll fenn alkotmányos természetű jogi konfliktus a hatalmi ágak között

FRISSÍTÉS/Alkotmánybíróság: nem áll fenn alkotmányos természetű jogi konfliktus a hatalmi ágak között
Nem áll fenn alkotmányos természetű jogi konfliktus az államhatalmi ágakat képviselő intézmények között – mondta ki szerdai ítéletében az Alkotmánybíróság.

A taláros testület szerdán tárgyalta Klaus Iohannis államfő, illetve a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnöke, Mariana Ghena igénylését, amelyet a 2017/13-as kormányrendelet kapcsán nyújtottak be a hatalmi ágak között fennálló konfliktus megállapítására vonatkozóan.

A taláros testület elnöke, Valer Dorneanu szerint sem a joghatóság és a kormány, sem a parlament és a kormány között nem áll fenn ilyen jellegű ellentét az ügyben.

“Igaz, hogy az államhatalmi ágak szétválasztásának elve alapján a parlament hatáskörébe tartozik az, hogy organikus törvényeket hozzon. A kormánynak ez nem tartozik a hatáskörébe, az alkotmány azonban lehetőséget biztosít arra, hogy rendkívüli helyzetekben a törvényhozói hatalom felruházza a kormányt egyszerű vagy sürgősségi rendeletek kibocsátására vonatkozó jogkörrel. (…) Ha rendkívüli helyzetet kell megoldania, a kormány sürgősségi rendeletet bocsáthat ki. E tekintetben tehát nem nincs szó semmiféle konfliktusról, mert a kormány a törvény szerint járt el” – mondta az Alkotmánybíróság elnöke.

Valer Dorneanu ugyanakkor azt is hozzátette, azt, hogy ez esetben indokolt volt-e sürgősségi rendeletet hozni vagy sem, nem a taláros testület hatáskörébe tartozik eldönteni.

www.agerpres.ro