Friss, tetszetős alkotások tárlata a TEG-ben

Friss, tetszetős alkotások tárlata a TEG-ben
Mierluţiu Emilia és Barbici Éva munkáiból nyílt kiállítás péntek délután, a Tibor Ernő galériában. Festmények, kerámiák, szőttesek, illetve utóbbi kettő kombinációi tekinthetők meg.

Az ünnepség alkalmából megtelt a nagyváradi galéria. Popon Krisztina képzőművész nyitotta meg a tárlatot: mint mondta, bár mindkét alkotó részt vett már korábban is kiállításokon, az egyéni tárlat mindkettőjük számára újdonság. Mierluţiu Emilia meglepően friss és tetszetős munkákkal készült, s valójában egy új műfajt hozott létre: a szőtteseket kerámiával kombinálta. Barbici Éva pedig klasszikus olajfestményeket mutat be, valamint modernebb, akrilfestékkel készült alkotásokat. Ő környezetéből merít ihletet, kiragadva az egyes részleteket.

Elrugaszkodva

S. Németh Katalin szavalata következett: Szilágyi Domokos Hegyek, fák, füvek című verse hangzott el, majd Mierluţiu Emilia szólt románul az egybegyűltekhez. Mint mondta, a mitológiában gyakran előforduló motívum, hogy az agyagot könnyekkel, nehézségek árán lehet formálhatóvá tenni, ő maga is így van vele, mindannyiszor meg kell küzdenie az agyaggal. Mindazonáltal művésztársaival együtt ő is azt vallja: alkotva megváltoztathatjuk a hétköznapokat. Ezúttal új megoldásokkal, lehetőségekkel próbálkozott, s kísérletei közepette fontosnak találta, hogy az így létrejövő tárgyak segítsenek egyedivé varázsolni közvetlen környezetünket. Az agyag többdimenzióssá változtatja a textíliákat, az alkotások ily formán „elrugaszkodnak a faltól”. „Remélem, ezt önök is érezni fogják” – mondta végül.
Ezt követően Mihai Eminescu La steaua című versét szavalta el románul S. Németh Katalin, majd Mierluţiu Emilia magyarul is megismételte szavait. Barbici Éva megköszönte, hogy a galéria tagjai befogadták, mint mondta, viszonylag friss alkotóként nagyon jól érzi magát ebben a környezetben. „Ha erőd kevés, félúton kidőlsz, de ne feküdj le az út elején” – idézett Konfuciusz tanításaiból, majd arra biztatta a jelenlévőket, hogy soha ne adják fel.

Hippi-dalok

Trifán László, gitárral, szájharmonikával, olykor énekelve adott elő két, a hippi-korszakból származó számot, melyek egyikét Mátza Gyula költötte a hetvenes években. A közönség ritmusra tapsolt, majd borozgatás-falatozás következet és mindenki megtekinthette közelebbről is az alkotásokat.

Neumann Andrea