Franz Josef Strauss 2018 – kitüntették Klaus Iohannis államelnököt

Akt.:
Fotó: presidency.ro
Fotó: presidency.ro
München, június 2. Cătălina Matei, az AGERPRES különtudósítója jelenti: Franz Josef Strauss díjjal tüntette ki a németországi Hanns Seidel alapítvány Klaus Iohannis államelnököt.

Az ünnepélyre szombaton került sor a müncheni királyi palotában. Az eseményre Carmen Iohannis asszony kísérte el az államfőt.

A ceremónián Barbara Stamm, a bajor parlament elnöke mondott laudációt, a Hanns Seidel alapítvány elnöke, Ursula Männle jelenlétében.

Az eseményen több EP-képviselő, magas rangú politikusok és a társadalmi élet elismert tagjai vettek részt.

A Franz Josef Strauss díjat 1996 óta osztják ki, a Keresztényszociális Unió (CSU) karizmatikus vezetőjének nevét viseli, aki, akinek idején pártja a CDU bajor politikai partnere lett. Strauss 1988-ban bekövetkezett haláláig, 27 éven keresztül vezette a pártot.

A díjat a rendkívüli politikai, piacgazdasági, társadalmi, művészeti és kulturális megvalósításokért, a demokratikus gondolkodás terjesztéséért ítélik oda.

A díjat többek között Helmut Kohl német kancellár, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, George Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke és Jean-Claude Juncker EB-elnök is megkapta.

A díj elismeri Klaus Iohannis érdemeit a korrupcióellenes harcban, az igazságügyi törvények reformjának megvalósításában, a jogállamiság megerősítésében és a demokratikus folyamatok javításában. A díjjal 10.000 eurós pénzjutalom is jár, amelyet Klaus Iohannis az “Egy gyermek, egy remény” alapítványnak ajánlott fel, akik többek közt autista és Down-szindrómás gyerekeket támogatnak.

www.agerpres.ro