ERDON Helyi hírek

2010.07.02. 09:33

Történelem és szakralitás

<p>Csütörtök délután a nagyváradi Góbé csárdában kezdetét vette a VII. Partiumi Írótábor, mely az idén a tőrténelem és szakralitás témaköreit járja körül.</p>

A Partiumi Írótábor Egyesület, a Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Po Universitate Partium Alapítvány szervezésében megrendezett írótábor megnyitóján Barabás Zoltán a Partiumi Írótábor Egyesület igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve azt, hogy két összeegyeztethetetlennek vélt témát, a történelmet és a szakaralitást kötik össze az idei évad előadásai. „Magyar az, akinek fáj Trianon” - idézte Illyés Gyulát az igazgató, jelezve, hogy a történelemről szóló dolgozatok őként a trianoni sorstragédiát, annak hatásait járják körül, majd hozzátette. „azt hittük, hogy a magyar nemzet sohasem lesz képes feldolgozni a kilencven éve kapott  sebet, mely ráadásul bevérzett a hirhedt december 5-i népszavazáson. Sokat kell még várni a gyógyulásra, de ha a magyar nemzet egységesül a határokon felül, akkor a Trianon ütötte seb begyógyul” - fogalmazott Barabás Zoltán.

 
Magyarország és Európa
 
Ezután Barabás Zoltán  Vasy Géza irodalomtörténész a Magyar Írószövetség elnökének dolgozatát olvasta fel. A szövegben említés történt a magyar népet a történelemben ért igazságtalanságokról és méltánytalanságokról. Ezt követően Vasy Géza írásában a magyar nemzet sorsát Európa sorsával kötötte össze.
„A világtörténelem menete nem az igazság fokozatosan növekvő érvényesülését mutatja. Mégis bizakodnunk kell a belátásban, a megértésben. Bármennyi lándzsadöfés éri az Európa-eszmét, s nem csupán a háborúkkal és a békeszerződésekkel, nem adhatjuk fel azt a meggyőződésünket, hogy nélküle megszűnünk létezni.” - hangzott az előadásban.
 
Ésszerű politikát
 
Dr. Pomogáts Béla irodalomtörténész az Anyanyelvi Konferencia elnöke beszédében elmondta, hogy a magyar népet ért sorstragédiák közül úgy tűnik, egyelőre csak Trianonnak nincs jóvátétele. Magyarországon az emberek jórésze semmit sem tud Trianonról, figyelmzetetett az irodalomtörténész, aki a továbbiakban elmondta, hogy 1867 után mintegy ötven esztendő állt a magyar politikai elit rendelkezésére arra, hogy megtaremtse a konszolidációt, de nem éltek ezzel a lehetőséggel, ehhez a célkitűzéshez nem sikerült megnyerni a nem magyar nemzetiségek szolidaritását. Magyarország az Európai Unió csírája lehetett volna, de Magyarország helytelen politikát folytatott, és belement az I. világháborúba. „A magyar politika hosszú idő óta a hülység áldozata” - fogalmazott Pomogáts, hozzátéve, hogy Trianon egész Európa tragédiája, melynek legnagyobb nyertesei Hitler és Sztálin voltak. Beszéde végén az irodalomtörténész felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormányoknak ésszerű Trianon-politikát kell folytatniuk, és okos, tervezéses, racionális magatartásra van szükség. Székelyhidi Ágoston író, politikus, az Erdélyi Szövetség örökös elnöke a szakrális szemléletről beszélt előadásában, összekötve azt a trianoni tragédiával. Az előadó kiemelte azt, hogy Trianon hatására érzelmi, szakrális közösség jött létre, mely számos területen, így az irodalomban is megmutatkozott. Az írótábor első napjának programja Gáll Annamária és Péterfy Lajos színművészek műsorával zárult.
 
Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!