Francois Hollande: Németország és Franciaország alkotja “Európa szívét”

Németország és Franciaország alkotja Európa szívét, ezért az egész kontinens számára létfontosságú a két ország együttműködése – mondta Francois Hollande francia köztársasági elnök szombaton a németországi Ludwigsburgban, Charles de Gaulle egykori francia államfő német ifjúsághoz intézett beszéde elmondásának 50. évfordulóján.

A német-francia megbékélési folyamat egyik legfontosabb állomásaként számon tartott beszéd elmondásának évfordulóján rendezett ünnepségen Francois Hollande hangsúlyozta: a két országnak az eddiginél is szorosabban kell együttműködnie. “A barátság lángját nem életben kell tartani, hanem minden egyes nap újra meg kell gyújtani” – mondta a francia államfő.

Hozzátette: Európában ki kell alakítani a bankuniót és a gazdasági uniót, és meg kell teremteni a szociális és politikai uniót is. Mindebben Németországnak és Franciaországnak rendkívüli felelőssége van, ugyanakkor Berlin és Párizs nem az uniós partnerek helyett dönt, hanem “magával viszi” őket. “Nincs más választásunk, mint menni tovább előre” – mondta Hollande.

Angela Merkel német kancellár az Európa sorsa iránti közös felelősség mellett azt emelte ki ünnepi beszédében, hogy a fenntartható fejlődés irányába kell kilábalni a válságból, és mindenekelőtt a fiataloknak kell lehetőséget adni a munkához és a személyiség kibontakoztatásához. “Európa jövője a ti kezetekben van” – mondta a kancellár a főként fiatalokból álló hallgatóság előtt.

1962 szeptemberében a ludwigsburgi kastély udvarán Charles de Gaulle egy ifjúsági találkozó résztvevői előtt mondta el francia és német földön híressé vált beszédét. Az akkori francia köztársasági elnök hangsúlyozta: a kormányok dolga a két nép közötti szolidaritás formáinak kialakítása, a politikai, gazdasági és kulturális együttműködés kereteinek meghatározása. A formát azonban tartalommal is meg kell tölteni, ami a német és a francia ifjúság feladata – mondta Charles de Gaulle, közeledésre, ismerkedésre és minél szorosabb kapcsolatok kialakítására szólítva fel a háború utáni idők német és francia nemzedékét.

Angela Merkel szombati beszédében úgy értékelte, hogy az egykori francia elnöknek a német ifjúsághoz német nyelven intézett szónoklata “egész generációk életét határozta meg”. A kancellár franciául fejezte be ünnepi beszédét, azt mondta: “Éljen a francia-német és az európai ifjúság!” Francois Hollande egy német mondattal zárta beszédét: “Éljen a német-francia barátság!”

De Gaulle ötven évvel korábban Ludwigsburgban kifejtette, hogy Németország és Franciaország jövőjét a német-francia barátság, a két nép közti bizalom és az egymás iránti tisztelet határozza meg, mindez pedig egyben az egyesült Európa alapja is. A beszéd a megbékélési folyamat kiteljesedését megelőző egyik utolsó állomás volt. Az évszázados viszályt az alig néhány hónappal később, 1963 januárjában aláírt Elysée-szerződés, a német-francia barátsági és együttműködési megállapodás zárta le.