Francia Nap Kolozsváron

Francia Nap Kolozsváron
Országunknak Franciaországgal mindig is figyelemre méltó jó kapcsolatai voltak. Ami domináns tényezővé lépett elő nem csak a kultúrában, hanem a gazdasági életben is. Ennek is köszönhető, hogy ebben az évben július 14.-én fokozottabban odafigyeltek a Francia Köztársaság Nemzeti ünnepére, melyben megemlékeztek a Bastille lerombolásáról. 1789-ben ezen a napon tört ki a francia forradalom, a Bastille elfoglalásával.

A Kolozsváron prosperáló Francia Kulturális Intézet újonnan kinevezett vezetője, Benoit Bavouset, franciás eleganciával, a Kaszinó Kulturális Központban rendezte meg, 200 meghívott résztvevővel, azt a fogadást, melyen olyan személyiségek jelentek meg, akik a jelenlegi politikai, valamint a gazdasági és tudományos életben jelentős szerepet játszanak. A ceremónia levezetését a volt igazgató, akit Bukarestbe előléptettek Christophe Pomez vállalta magára, megcsillantva azt a jó humorát, amivel megáldotta a természet.

A meghívottak között megemlíthetjük Emil Boc polgármestert, Kolozs megye prefektusát, Gheorghe Ioan Vușcan-t. Jelen volt: Philippe Gustin, Franciaország bukaresti nagykövete, Vincent Henry bukaresti kulturális attasé, a kolozsvári Frankofón Üzleti Klub elnöke, Bogdan Herea személyében.

Romániának több olyan városából voltak meghívottak, akik valamilyen formában francia érdekeltségű tevékenységet folytatnak, politikai vagy civil szervezetek, oktatási intézmények képviselői. Ezek között is vezetőhelyet foglalnak el a Babeş- Bolyai Tudományegyetem francia nyelvszakos oktatói.

Katonazenekar előadta a két ország, Franciaország és Románia himnuszait, majd az alkalomhoz illő zenét adtak elő. Átnyújtották a nagybányai Nicolae Weisznek a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatát. A vele jött csapat könnyűzenei hangversenyt tartott a hálás közönségnek.

Az esemény szerintem a nagyközönség számára azért is fontos, mert a Francia Kulturális Intézet minden tekintetben odafigyelt azokra a lehetőségekre, mikor is kellő tapintattal tudták megszólítani az érdeklődőket előadásaik vagy rendezvényeik alkalmából. Nem egyszer rendeztek francia filmnapokat. Volt francia színházi előadás is Kolozsváron.

Franciaország több mint 65 millió népességgel, köszönhetően, kultúrájának és gazdagságának, a jóléti államok, közé tartozik. Szava mind a politikai, mind a gazdasági és kulturális életben figyelemre méltó.

Benoit Bavouset karrier diplomata, aki több nyelven beszél, közöttük néhány szót nekem magyarul is mondott. Biztosítva arról, hogy egy későbbi alkalommal bővebben is beszélhetünk.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,