Francia kézbe kerül a legnagyobb román tejtermék gyár

Francia kézbe kerül a legnagyobb román tejtermék gyár
A francia Lactalis vásárolja meg a legnagyobb román tőkéjű tejtermék gyárat, a dél-erdélyi Fehér megyei Albalactot, miután kedden a román versenytanács áldását adta a tranzakcióra.

 

A bukaresti tőzsdén jegyzett Albalact tulajdonosai az év elején jelentették be, hogy megállapodásra jutottak a Lactalis anyavállalatával, a BSA-val a romániai tejtermékgyártó megvásárlásáról. A versenytanács közölte, hogy nem sérülnek a versenypiaci feltételek a tranzakció nyomán. Ezzel a döntéssel célegyenesbe került a tranzakció véglegesítése, amelynek árát a felek nem közölték.

Az 1971-ben alapított román vállalatot 1999-ben privatizálták, akkor Raul Ciurtin üzletember tulajdonába került, akinek irányítása alatt az egyik legfontosabb piaci szereplővé nőtte ki magát. Az Albalact olyan külföldi cégekkel versenyez a román tejpiacon, mint a Danone és a Friesland.

A franciáknak ez a második nagy tranzakciójuk Romániában, miután 2008-ban megvásárolták a LaDorna márkát, és így piacvezetőkké válhatnak. Az Albalact eladása az elmúlt öt év legnagyobb tranzakciójának számít a román élelmiszeriparban.

A román vállalatnak tavaly több mint 100 millió euró árbevétele volt, 900 alkalmazottat foglalkoztatott. A Lactalis a világ vezető tejtermékgyártója.