Francia cserkészek jártak Bogyoszlóban

Francia cserkészek jártak Bogyoszlóban
Bukarest felől érkeztek kerékpáron francia cserkészek Bogyoszlóba a közelmúltban. Európai körútjuk során ejtették útba az érmelléki falut, ahova nyáron majd visszatérnek.

Április 4-én, a délutáni órákban két messziről jött idegen látogatott Érbogyoszlóba: Rémi Motte és Olivier Moneret, mindketten Franciaországban élnek, 23 éves egyetemisták és elkötelezett tagjai az ottani cserkészmozgalomnak. Életmódjuknak ez a legmeghatározóbb mozgatórugója, egy cserkész megtanulja a fegyelmezettséget, s ennek fontosságát meg is tapasztalja az élet minden területén, csakúgy, mint a mostani, Európát átölelő sátoros biciklitúrájuk alkalmával is. Nyitottak és szeretnek ismerkedni, otthon nagyon sok programot, foglalkozást szerveznek, ügyességi próbákat, edzéseket, táborozásokat, természetjárást, nagyon fontosnak tartják a természetismeretet, szerintük ez mind hozzájárul önmaguk neveléséhez is. Érbogyoszló közel 30 éve ápol baráti kapcsolatot a franciaországi Bondues várossal és környékével, így az évtizedek alatt már számtalan cserkészcsapat látogatott onnan ez érmeléki kis faluba. A két fiatal elmondta: franciaországi cserkésztársaik, kiknek lehetőségük volt már itt-tartózkodni, lelkesen beszéltek a faluról, és most is nagy készülődés előzi meg már annak az útnak a szervezését, amikor nyáron egy újabb, 40 tagból álló cserkészcsapat ver majd tanyát a faluban. Amikor Olivier és Rémi elhatározták, hogy végiggurulnak Európán, célként kitűzték maguknak Érbogyoszlót is, mivel sokat halottak már e kis faluról, s egyben feltérképezik, hova is jönnek majd vissza a nyáron.

Tapasztalatok

A két cserkészfiú felfedezőútja ez év január 12-én indult Portugáliából, majd maguk mögött hagyva Spanyolországot, Franciaország déli részét, Olaszországot, Horvátországot, Albániát és Bulgáriát érkeztek Romániába, ahol Bukarest nevezetességeinek megtekintése után Bogyoszló felé vették az irányt. Április 4-én be is gurultak a faluba, majd egy éjszakát megpihenve indultak is tovább. A következő állomásaik Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, Litvánia, Lett-, Észt-, Finn- és Svédország, Norvégia, Dánia, Németország, Hollandia és Belgium lesznek, és ha minden a számításuk szerint halad, június végére érnek haza Franciaországba. Mint elmondták: naponta 100–130 kilométert haladnak az útviszonyok és az időjárás függvényében. Minden nap nehéz, de nem bánták meg egy percre sem, hogy úton vannak. Bogyoszlónak is van egy szülöttje, aki elhivatott kerékpáros: László József, aki az elmúlt évben faluja megsegítésére közel 1500 kilométert biciklizett. Elhatározása, hogy falujában a gyerekeknek park és játszótér jöjjön létre, lassan beérni látszik, e terveiről is mesélt a messziről jött „hobbitársaknak”, miután a falu határában várta őket, természetesen kétkerekűjével. Tapasztaltatokat is cseréltek a hosszú úton adódó esetleges kellemetlenségekről, a biciklik strapabírásáról. Kiss Gabriella helyi tanítónő segítségével megoldódtak a nyelvi gondok is, az ő tolmácsolásának köszönhetően ismerhettük meg e két fiatal tervét, elhivatottságát, gondolataikat. Ők is betekintést nyertek a falusi élet egyszerűségébe, ami – elmondásuk szerint – nagy élményt nyújtott nekik, hisz a szállást adó családnál mindent megnéztek, ami ebbe a rövid itt-tartózkodásukba belefért a tyúkudvartól kezdve a veteményesig és ki gondolná, hogy a sokat látott és tapasztalt cserkészeknek az egyszerű reggeli, a szalonnás rántotta, tepertő, hagyma, savanyúság ekkora örömöt nyújt?! Azon is csodálkoztak, hogy ez mind-mind háztáji, semmi nincs a szupermarketből…

Tarpai Ildikó

Címkék: ,