Főügyész: Fel kell oldani minden olyan dokumentum titkosítását, amely hozzájárulhat az 1989 decemberében történtek tisztázásához

Főügyész: Fel kell oldani minden olyan dokumentum titkosítását, amely hozzájárulhat az 1989 decemberében történtek tisztázásához
Fel kell oldani minden olyan dokumentum titkosítását, amely hozzájárulhat az 1989 decemberében történtek tisztázásához – nyilatkozta hétfőn a főügyész.

Augustin Lazărt arról kérdezték, kérni fogja-e azon dokumentumok titkosításának feloldását, amelyek a ’89-es eseményekkel kapcsolatos bűnügyi kivizsgálás újraindításáról szóló rendeletben szerepelnek. “Természetesen. Meg kell szüntetni minden olyan dokumentum szigorúan titkos minősítését, amely valamilyen módon hozzájárulhat a forradalom eseményeinek tisztázásához” – válaszolt a főügyész.

Múlt héten a Katonai Ügyészség emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával vizsgálatot rendelt el ismeretlen tettesek ellen az 1989-es forradalom ügyében.

A vádhatóság szerint a forradalom aktáinak vizsgálata során arra a következtetésre jutottak, hogy a tettesek előre kidolgozott terv alapján cselekedtek, az új vezetők hatalomra juttatása és legitimálása érdekében. A kivizsgálás az 1989. december 22-e után történtekre is kiterjed – közölte múlt héten a főügyészség.

AGERPRES/(RO – szerző: Cristina TATU, szerkesztő: Andreea ROTARU)

www.agerpres.ro