Főtt étel – kormányzati programban

Főtt étel – kormányzati programban
Lehet, hogy tényleg nem eszik olyan forrón a kását. Meleg ételre cserélnék ugyanis az iskolai tej-kifli programot, de ezt nem csak most ígérik határozottan, hanem már egy éve, és régebben is ígérték.

Megint téma, hogy leállítsák az iskolai tej-kifli programot, és helyette meleg ételt biztosítsanak. Ezúttal ezt Adrian Curaj, az oktatási tárca vezetője vetette fel. Mint mondta, az egyetem előtti oktatásban tanulók kapnának főtt ételt – erre azonban most keresnek lehetőségeket. A helyzet azonban az, hogy – bár a miniszter szerint nemsokára bejelentik majd a konkrétumokat – már máskor, mások is kerestek ilyen lehetőségeket, az egész mégis megoldatlan.

Bukdácsol

Amióta megvan, azóta a gondok is megvannak az Adrian Năstase miniszterelnöksége idején bevezetett tej-kifli programmal. Kezdetben a tejtermékek és a kifli minőségével volt gond, aztán különböző megyékből érkeztek hírek arról, hogy egyes cégeket hoz gyanús előnybe az egész. Ugyanis a megyékben külön-külön beszállítókat választottak ki, és e cégek kiválogatása nem mindenhol ment tisztességesen. Közben 2010-ben kibővítették tej-kifli-alma programmá – onnantól sokszor az alma minőségével is gond volt. 2012-ben merült fel először hivatalosan, hogy inkább egy meleg ételt adjanak a gyerekeknek – vagy mindenütt, vagy azokban a régiókban, ahol ezt helyben meg tudják oldani. A kormány akkor elvetette ezt, arra hivatkozva, hogy EU-támogatás is van a tej-kifli programban, ezért az nem módosítható – de már akkor felmerült, hogy ez nem igaz, mert csak hazai forrásokból megy az egész. A teljes program megszüntetése is többször felmerült. Daniel Funeriu akkori szakminiszter 2011-ben tudatta, hogy az egész leginkább pazarlás, és le kell állítani, aztán 2013-ban Victor Ponta akkori kormányfő is nyilatkozott hasonlót – bár ez utóbbiról kiderült, hogy ebben az időben már épp azt próbálták valójában intézni, hogy a programot a főtt étel biztosítása váltsa. 2014-ben pedig az volt a témával kapcsolatos hír, hogy a szenátus júniusban hallgatólagosan elfogadta azt a törvénykezdeményezést, miszerint a napi tej-kifli helyett főtt ételt kapjanak a diákok – aztán ez a képviselőházhoz került, és azóta csend van róla. Az akkori tervezet a helyi önkormányzatokra bízza, hogy mennyiből oldják meg ezt, de törvényesen az összegnek 1,04 lej/gyerek/étkezés fölöttinek kell lennie. A módosítást kezdeményező honatyák szerint sem az óvodások, sem az iskolások nagy részének nem segítség a tej, a kifli és az alma, a minőségi kifogásokon túl sem igazán eszik meg, míg a napi főtt étel esetében biztosabb lenne a „bevitele”, és egészségesebb is. Ugyanakkor, hogy mindez hogyan oldaná meg az egyes helyi cégek esetenként átláthatatlan előnybe hozását, arról az új tervezet kapcsán nem beszélnek.

Szeghalmi Örs