Fotópályázat váradi fiataloknak

Fotópályázat váradi fiataloknak
Nagyvárad- Ahogy elsőként beszámolt róla, az Újvárosért Egyesület és a körzeti RMDSZ fotópályázatot hirdet 12-16 éves váradi fiatalok számára. A részleteket sajtótájékoztatón is ismertették.

Sauer András körzeti RMDSZ-elnök kifejtette: az Újvárosért Egyesülettel közösen, a Communitas Alapítvány támogatásával és Jakobovits Márta képzőművész útmutatásával, segítségével hirdetnek fotópályázatot Nagyvárad gyermekszemmel címmel helyi fiatalok számára, többek közt annak apropóján, hogy közeleg a gyermeknap, és a várad-újvárosi RMDSZ-szervezet megalapításának évfordulója. A pályaművek bármilyen tematikájúak lehetnek, de valamilyen módon Váradra kell utaljanak, bemutatva a település szépségeit, úgymint: épületek, műemlékek, utcák, virágok, parkok, kulturális és esztétikai értékek. Egy pályázó három alkotást küldhet be, digitális formátumban, 254 dpi felbontással, JPG formátumban, vagy kinyomtatva, A4-es méretben.

A fényképeket címmel kell ellátni, és a jelentkező fel kell tüntesse a nevét, címét, telefonszámát, valamint e-mail elérhetőségét. A beküldési határidő május 25., vasárnap, a cím: rmdszujvaros@yahoo.com, illetve Simion Bărnuţiu utca 14. szám. A díjak könyvcsomagok és fotós tárgyak, 300 lej (I.), 200 lej (II.), illetve 100 lej (III.) értékben. Ugyanakkor dr. Földes Béla kuratóriumi elnök különdíjra tett ígéretet a Partium Alapítvány részéről. A fényképekből kiállítás is nyílik, május 31-én, szombaton 11 órakor a várad-újvárosi RMDSZ székhelyén.

Esztétikai szempont

Jakobovits Márta örömének adott hangot, hogy programszervezőként egy fiatalnak, Sauer Yvettenek, a kolozsvári Ion Andreescu Művészeti Egyetem harmadéves hallgatójának jutott az eszébe, hogy megszólítson és mozgósítson kamaszokat, felismerve azt, hogy napjainkban a digitális fotózás erőteljes teret nyert, szinte bárhol hozzáférhető kifejező eszköz. A képzőművész szerint a téma is jól van kitalálva, hiszen egyaránt rá lehet irányítani a figyelmet magasztosabb és banális, véletlenszerű aspektusokra. Megjegyezte: ugyanilyen fontos a közoktatásban háttérbe szorult esztétikai szempont is, érdekes lesz, hogy a pályázók az egyéniségüktől függően hogy látják, érzékelik a dolgokat, milyen az ízlés- és gondolatviláguk. „Remélem, ez csupán egy folyamat kezdete, szervezőként inspirálólag hatunk majd a fiatalokra”, mondta.

Ciucur Losonczi Antonius