Fotókiállítás az Érmellékről

Fotókiállítás az Érmellékről
Bihar megye – Érsemjén és Bagamér községek közös pályázat keretében szerveznek kulturális eseményeket. Ezek egyike volt az elmúlt hét végén megnyitott képzőművészeti tárlat.

A Kéz a kézben címet viselő pályázatotot a budapesti Kulturális és Oktatási Minisztérium támogatásával valósítják meg, és ennek keretében a hosszab idő óta együttműködő két község 3–3 kulturális eseményt valósít meg. Ezek egyikeként közösen hirdettek amatőröknek fotópályázatot is, melynek eredményhirdetésére, és a beérkezett munkákból összeállított kiállítás megnyitójára került sor az érsemjéni Fráter Lóránd Művelődési Házban az elmúlt pénteken. A fotók tematikáját illetően egy kikötés volt: az Érmelléket örökítse meg, bármilyen módszerrel, és szemszögből.

 

Bagamérban is bemutatják

 

Az ünnepségen Csorba Sándor, a projekt érsemjéni vezetője köszöntötte a megjelenteket, elmondva, hogy felhívásukra 55 fotó érkezett a határ mindkét oldaláról, de nem csak az Érmellékről. A közösen összeállított zsűri ítélte oda azokat a díjakat, melyeket a két község polgármestere, a bagaméri Orvos Mihály, illetve az érsemjéni Balazsi József adott át, azok után, hogy rövid beszédeikben méltatták egyrészt a települések hasznos együttműködését, másrészt az alkotókat, műveiket. Markovits Mátyás, a bagaméri iskola igazgatója, a zsűri egyik tagjaként meglepőnek nevezte, hogy milyen sokan válaszoltak alkotásaikkal a szervezők felhívására. A eseményen népdalok éneklésével közreműködött Gazsi Dóra, a helyi Ezüstperje néptánccsoport tagja. A tárlaton érmelléki amatőr képzőművészek festményei, grafikái is helyet kaptak, bemutató jelleggel. A kiállítás március 20.–ig tekinthető meg Érsemjénben, utána Bagamérba „költözve” várja majd az érdeklődőket.

 

A fotóverseny díjazottjai

 

Társadalom – kategória: 1. Toroczkai L. Károly (Érmihályfalva); 2. Somogyi László (Érsemjén); 3. a létavértesi iskola fotó–tanszéke.

Természet – kategória: 1. Ille Lajos (Bagamér), 2. Biró Károly (Érmihályfalva), 3. Kecskés Lajos (Érmihályfalva).

Különdíj: Sütő Szabolcs (Érmihályfalva)