Fotók szlovákiai élményekről

Fotók szlovákiai élményekről
Nagyvárad- A Román Kulturális Intézet, az Európai Bizottság, az Európai Parlament, a bukaresti Balassi Intézet és az olasz Kulturális Intézet szervezésében zajló III. Európai Fotófesztivál keretében került sor szerda délután A vas útjának nyomában című kiállítás megnyitójára a nagyváradi Euro Foto Art Galériában.

A 81 fekete-fehér és színes képet a Kassa Megyei Kulturális Központ által 2013-ban szervezett táborban készítették. Az eseményen Nagyváradról két fotóművész, Claudiu Szabó EFIAP és Eugen Antal vettek részt, akik a vernisszázson beszéltek az ott szerzett élményeikről. Megtudtuk tőlük például azt, hogy a Kassa megyében található Rezsdova nevű település önkormányzata egy nagyobb szabású uniós projekt keretében tudatosan népszerűsíteni akarja turisztikai szempontból a régióját, és ezért hívtak meg tavaly 22 fotóművészt Romániából, Magyarországról, Szlovákiából, Ukrajnából és Lengyelországból. Az ott készült fotók a helyi hagyományőrzés, kulturális élet egy-egy mozzanatát örökítették meg, mely tradiciók sok hasonlóságot mutatnak a miénkkel.

Az ünnepségen közreműködött Thurzó Sándor József brácsaművész, aki L. Braga, H. Villa- Lobos és Bartók Béla egy-egy szerzeményével örvendeztette meg hallgatóságát. A kiállítás június 19-ig látogatható, munkanapokon 8-19 óra között.

Ciucur Losonczi Antonius