Főszerepben a nemtudom szilva

Főszerepben a nemtudom szilva

Jóllehet a Szatmár-Beregi Szilvanap csupán két esztendős múltra tekint vissza, a szilva és egyéb más tájjellegű gyümölcsökből készíthető  pálinkákat és ételféleségeket már nyolc esztendővel ezelőtt elkezdtük gyártani.

Egyebek között e szavak kíséretében ajánlotta szombaton Tarpán az érdeklődők figyelmébe rendezvényüket Várady György, a Tarpa Manifaktúra Kft. ügyvezető igazgatója. Az idegenforgalmi, gasztronómiai, marketing, valamint hagyományőrző szerepet is vállaló eseményen a vendégek tanúi lehettek miként lesz a messzeföldön híres nemtudom szilvából ízletes és ugyancsak kurrensnek számító lekvár, miközben a kultúrház parkjában a „főzőasszonyok” nem kevesebb mint tizenhét(!) ételféleséggel bizonyították a kék és hamvas szilva konyhai felhasználhatóságának sokszínűségét.

S ha már a szilva és a másik emblematikus szatmári gyümölcs, az alma volt a rendezvény főszereplője, természetesen nem maradhatott el a pálinkák versengése sem, amelyet három kategóriában rendeztek meg. Az egyéb gyümölcspálinkák, valamint a szatmári szilvapálinkák mezőnyében egyaránt Ecsedi Béláné nedűje vitte el pálmát, míg a szabolcsi almapálánkák közül Rózsa Béláné főzete diadalmaskodott.

– Balogh József –