Fórumok Paptamásiban és Félegyházán

Fórumok Paptamásiban és Félegyházán
Bihar megye – Kedden előbb Paptamásiban, majd Biharfélegyházán rendeztek lakossági fórumot a magyar érdekvédelmi szervezetek helyi képviselői. Mindkét helyen jelen volt Szabó Ödön ügyvezető elnök.

Paptamásiban Németi Gyula RMDSZ-elnök köszöntötte a megjelenteket, köztük Szabó Ödönt, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnökét, Szűcs Ferenc polgármestert és Kocsis Béla alpolgármestert. A fórum helybeli diákokból álló néptánccsoport táncbemutatójával vette kezdetét, őket egy fiatal énekesnő, Szabó Andrea követte. Elhangzott, hogy a Szalárdon rendezett Ki mi tud? megmérettetésen első helyen végzett a fiatal énekesnő; a paptamási színpadon is kitett magáért, neki is kijárt a vastaps. A helyi fellépők után a Szomszédnéni Produkciós Iroda két tagja, TSz (Tóth Szabolcs) és BéFé (Bálint Ferenc) igazi ízelítőt adtak az erdélyi magyar humorból, tették mindezt olyan szinten, melyhez hasonlót ritkán lát az ember hazai előadóművészektől. Óriási sikert arattak.

A partiumi magyarságot

A sikeres fellépések nagyon jól voltak időzítve, hiszen őket Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke követte, aki – mint teszi máskor is – egy viccel kezdte beszédét. Aztán rátért azokra a gondolatokra, melyek ma nagyon is foglalkoztatják az erdélyi, partiumi magyarságot. Miért is kell az érdekvédelmi szervezet európai parlamenti képviselőire szavazni? – tette fel a kérdést. Hosszan fejtette ki véleményét, aprólékosan megmagyarázva mindent, ami arra kell késztesse az erdélyi magyarságot, hogy az RMDSZ jelöltjeire voksoljon. „Brüsszel valóban távol van tőlünk, de akkor lesz igazán távol, ha nem lesz az Európai Parlamentben képviselőnk, mert nem gondolhatja senki azt, hogy Brüsszelben valamelyik román párt felvállalja az erdélyi magyarság ügyét, nagyon meg kell azt gondolni, hogy kire szavazunk november 25-én” – mondta többek között az ügyvezető elnök.

Sok minden megvalósult

A fórum később Biharfélegyházán folytatódott, szinte hasonló rendezésben. Talán itt nagyobb tömeg volt. A helyi tiszteletes Szabó Zsolt mondott egy imát és áhítatot, majd a biharfélegyházi és vajdai reformátusok kórusa adott elő egy énekszámot. A helyi RMDSZ-elnök Kerecsenyi Imre üdvözlő szavai után Szabó Ödön gondolatait hallgathatták meg a résztvevők, aki ugyancsak az RMDSZ szerepéről szólt, arról a szervezetről, mely 17 éve sikeresen képviseli az erdélyi magyarságot. „Ezért nagy tétje van annak, hogy miként szavaz november 25-én a magyarság, hiszen csak itt Biharfélegyházán igazán sok minden megvalósult az utóbbi időben” – mondta az ügyvezető elnök. Aztán itt is nagy sikert aratott a Szomszédnéni Produkciós Iroda két előadóművésze, de az iskolások is, Vura Éva tanárnő vezetésével.