Fórum Szőlősről, Szőlősért

Fórum Szőlősről, Szőlősért
Bihar megye – Szombaton délután lakossági fórumot szervezett a Szőlősért Egyesület a szőlősi temető parkosításáról és más, a nagyváradi lakónegyedet érintő kérdésekről.

A Várad-szőlősi református templom gyűléstermében mintegy húsz polgár gyűlt egybe, hogy megtárgyalja Szőlős lakónegyed aktuális problémáit. A házigazda Szűcs Imre, Várad-szőlősi református lelkész mellett jelen volt Pálos atya, szőlősi római-katolikus plébános, Biró Rozália Nagyvárad alpolgármestere illetve Kis Gábor és Delorean Gyula helyi tanácsosok. Elöljáróban Biró Rozália elmondta, hogy a helyi tanácsban mutatkozik szándék emlékpark kialakítására a szőlősi temető helyén, annak városi tulajdonban lévő részén, de ennek kivitelezésére a tanácsnak nincs pénze. “Arra is alig van pénzünk, hogy a hiteleket visszafizessük” – fogalmazott az alpolgármesterasszony. Ezért nem marad más megoldás, mint megpályáztatni a tervet, de így is legalább fél év fog eltelni míg meglesz az anyagi forrás, tette hozzá. E bevezető után a lakosok kérdései következtek. Volt aki felvetette bicikliút kiépítését Nagyvárad és Félixfürdő illetve Püspökfürdő között. Delorean Gyula helyi tanácsos elmondta, hogy a Szállításügyi Minisztérium elkészített egy javaslattervezetet az ország turisztikai bicikliútjainak kiépítésére, de ez nem foglalja magában a városokban létesítendő kerékpárutakat. Éppen ezért a város által kiépített utakat össze kell majd kötni a minisztérium által kiépítendő hálózattal. Biró Rozália hozzátette, hogy a városvezetének szándékában áll kiépíteni a kerékpárutat az említett fürdőkig.

Csak kegyelettel!

Kuzmányi István “ősszőlősi” lakos javasolta, hogy a még meglévő platánfákat nyílvánítsa védetté a város, majd a területvisszaszolgáltatásra terelte a szót. Biró Rozália ez utóbbi ügy kapcsán elmondta, hogy a helyi tanács a kormány döntésére vár atekintetben, hogy a város a már erre a célra rendelkezésére álló terület mellett további 200 hektár területet adhasson vissza a volt telektulajdonosoknak. Amíg nem érkezik meg ez a döntés, addig a város az ecélra már meglévő területeket nem osztja ki. Egy lakos aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a temetőrendezés tulajdonképpen temetőgyalázás lesz. Kis Gábor elmagyarázta neki, hogy amikor elkezdődik az emlékmű alapzatának építése, akkor oda fogják összegyűjteni a még a temetőben lévő maradványokat. Fodré Gabriella kiemelte, hogy e kérdésben nagyon pozitív a helyi tanács hozzáállása, hiszen a temető parkosítása mellett döntöttek, míg ha építkezni akarnának, az mélyásást igényelne, ami azt jelentené, hogy a maradványokat mindenképpen ki kellene ásni. Így a családok maguk dönthetik el, hogy a temetőben thagyják vagy elköltöztetik hozzátartozóik maradványait. Pálos atya elmondta: a temető katolikus tulajdonban lévő részét elkerítik. Ha az egyháznak lesz pénze egy szolgálati lakást épít a területre, de csak azután, hogy a hívekkel közösen megbeszélik, hogy hova helyezzék a még ott lévő maradványokat, síremlékeket.

 

Pap István

 

Kapcsolódó cikk:

  • Akció Szőlősért Szőlős (01) 2008.04.19 Szőlős (02) 2008.04.19