Forró téma a hőszolgáltatás

Forró téma a hőszolgáltatás
Az utolsó közvitára került sor a nagyváradi hőszolgáltatási rendszer felújításával kapcsolatban március 14-én a városháza nagytermében.

 

Ilie Bolojan Nagyvárad polgármestere és Marcel Boloş, a Nemzetközi Finanszítorzású Projektek Igazgatóságának vezetője újra bemutatta a Nagyváradi Hőerőmű (CET) felújításának alaptervét, amely megnyerte az uniós finanszírozást, valamint a hatástanulmányok után aktualizált változatot is. Marcel Boloş elmondta, hogy az Európai Unió Regionális Operatív Programjának környezetvédelmi alapjából csak olyan projekteket finanszíroznak, amelyek pozitív hatással vannak a környezetre. „Találnunk kellett egy olyan megoldást, ami nem ártalmas a környezetre, mint a szén, és amivel a CET hozama is megnő. Az újra kidolgozott projektben a gázzal működtetett hőerőmű nem csak hőenergiát, hanem villamos energiát is termelne, amely értékesítésével csökkenteni tudnák a gáz árának növekedéséből származó többletet. A projekt bemutatása után az első felszólaló Horea Vuşcan, az Agrár-demokrata Zöld Mozgalom megyei vezetője volt, aki két társával együtt kisebb plakátokkal érkeztek a közvitára, amelyeken a „monopólium ellen”, „hihetünk-e még?” és „22 év lopás tanulmányokon, felméréseken és monopóliumon keresztül” feliratok voltak olvashatók.

 

Javaslatok

 

Horea Vuşcan elmondta: „az egész közvita értelmetlen, hiszen már eldöntötték, hogy gázzal fog működni a CET. Felhívom a figyelmüket, hogy a gáz ára a következő években nagyon meg fog ugrani.” Továbbá kérte, hogy minden iratot hozzanak nyilvánosságra, beleértve a CET vezetőségének és munkásainak fizetését is. A fiatal politikus kis idő után emelt hangon követelte a válaszokat. Ilie Bolojan felkérte, ne csináljon cirkuszt a közvitából, nyújtson be kérvényt és minden kért információt megkap. Vuşcan és kísérete kérdéseik figyelmen kívül hagyása után látványosan kivonultak a teremből. A többi felszólaló nagyrészt a gáz árának növekedését vetette fel, valamint a mellett kardoskodott, hogy a CET működhessen szénnel is, hiszen bármilyen probléma fellép, így lesz alternatív megoldás. Ioan Cohut geotermikus energia szakértő elmondta, hogy a gázenergiát a termálvizes energiával együtt kellene alkalmazni. „Jelenleg két-öt százalékban használjuk a termálvizes energiát, ezt lehetne növelni akár 20-24 százalékig is. Többre ne számoljanak, mert a föld alatti tartalékok nem bírnak el ennél többet és a víz visszavezetéséről is gondoskodni kellene, e nélkül pár éven belül elfogyna a termálvíz.” Călin Mocan, a Környezetvédelmi Hatóság vezetője a CET szűrökkel való ellátását javasolta. Ilie Bolojan elmondta, erre nincs pénz, főleg miután a CET működési engedélyét visszavonta a Közműszolgáltatásokat Szabályozó Országos Hatóság (ANRSC). Újságírói kérdésre válaszolva a polgármester elmondta, meg kell beszéljék a projekt finanszírozóival, hogy a döntés hatással lesz-e a projektre.

 

Nagy Noémi