Forró teát kell biztosítani a munkásoknak

Forró teát kell biztosítani a munkásoknak
Nagy hidegben a munkaadóknak különféle intézkedéseket kell hozniuk az alkalmazottak védelme érdekében. A piaci terményárusok viszont többnyire „a maguk urai”, úgy védekeznek, ahogy tudnak.

A nagyváradi Decebal piacon hétfőn délelőtt rendkívül kevesen árultak, az asztalok nagy része üres volt, s persze vásárlók is alig voltak. Alkalmunk nyílt néhány szót váltani az egyik termelővel, a szentjánosi Ilona nénivel, aki tegnap is kijött zöldségeket árulni. Elmondta: nagyon kevés árut rak ki az asztalra, fél, nehogy megfagyjon, úgyhogy a legnagyobb része ládában, letakarva várja, hogy felengedjen az idő. Nem fázik, mondta, nagyon sok réteg ruhát vett fel, hogy a hideg ki ne fogjon rajta és néha megiszik egy-egy forró teát is. Bár mióta a piac le van fedve, sokkal kevésbé érinti őket a kinti nagy hideg, amikor nagyon alacsony a hőmérséklet, bent is a nullához közelít. Általában délután négyig kint szokott lenni, de most szólt a fiának, hogy jöjjön érte hamarabb. „Minek álldogáljak itt a hidegben, úgy sincsenek vásárlók” – mondta Ilona néni.

Rendelkezések

A Bihar megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség közleményben hívja fel a figyelmet a munkaadók kötelezettségeire. A 2000 évi 99 számú sürgősségi kormányrendelet előírja, hogy a szabadban dolgozó alkalmazottaknak extrém hideg esetén váltásonként fél liter-egy liter forró teát kell biztosítani, továbbá gyakori szüneteket, amelyek alatt a munkásoknak lehetőségük van felmelegedni – s erre a célra megfelelő mikroklímájú fix vagy mobil helyiségeket is biztosítaniuk kell, továbbá megfelelő védőfelszerelésről sem szabad elfeledkezniük. Azoknak a munkaadóknak, akik nem tudják biztosítani ezt, a szakszervezeti megbízottakkal, vagy a munkavállalók megbízottjaival egyetértésben csökkenteniük kell a munkaidőt ott, ahol ez lehetséges a törvény előírásai szerint.

A megbetegedések megelőzése érdekében a munkaadóknak gondoskodniuk kell az időszakos orvosi ellenőrzésről, hogy idejében kiderüljön, ha valaki egészségügyi okokból kifolyólag nem dolgozhat hidegben. Biztosítaniuk kell az elsősegély nyújtást és a szállítást a legközelebbi egészségügyi ellátó központhoz abban az esetben, ha valaki rosszul lesz.

Ha pedig a hőmérséklet mínusz húsz fok alá esik, vagy szélfúvás teszi nehezen elviselhetővé a hideget, akkor a szabadtéri munkát időszakosan meg kell szakítani. A megszakítás ideje viszont utóbb beszámítható a régiségbe.

Neumann Andrea

Címkék: , , ,