Forró a Főnix – verseny a helyért

Majdnem ellehetetlenült a szerződésbontás az elsőbbségi jog miatt – de lesz pártrendezvény.

Épp egybeesett volna Gyurcsány Ferenc debreceni látogatása és a szegény családok gyermekeinek rendezett, második játékfesztivál a Főnix Csarnokban, de végül megoldódott a gond. A kormányfő jön, a fesztivál pedig csúszik egy kicsit. A különös csak az, hogy a helyi sajtó hivatalosan egyik programról se tudott – szerdáig.

A hír zavarosította némiképp a helyi politika álldogáló vizét, hiszen március 8-án délben az MSZP indította el a közlemény-dömpinget, amit késő délután ugyancsak ők fejeztek be. Hogy világos legyen: az említett napon sajtótájékoztatón háborodtak fel a szocialista párt tagjai, mivel tudtukra jutott, hogy a március 26-ára tervezett kampányrendezvényük megtartása – amelyen szándékaik szerint Gyurcsány is részt venne – a Főnix Kht. szerződésbontása miatt „lehetetlenült”.

Történt ugyanis, hogy a Pán Európai Ifjúsági Fórum Egyesület februárban szerződést kötött a nagyrendezvényre a debreceni önkormányzat tulajdonában álló rendezvényszervező kht-val. Március 7-én, kedden azonban a kht. levelet küldött: „A (…) társaság ügyvezetőjeként szíves tudomására hozom, hogy a csarnokban 2006. március 26. napján a Pán-Európai Fórum megrendezésére vonatkozó, 2006. február 17. napján kelt bérleti szerződés sajnálatos módon lehetetlenült, mert a Főnix Csarnokra Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata mint a Főnix Rendezvényszervező Kht. tulajdonosa tart igényt ebben az időpontban.”

Oláh Lajos, a szocialista párt megyei elnöke szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt Kósa egyszerűen kitiltotta a városból.

B. G. K.