Források: Kihallgatták a legfőbb ügyészségen Carmen Iohannist

Források: Kihallgatták a legfőbb ügyészségen Carmen Iohannist
Az intézményhez közel álló források szerint kihallgatták a legfőbb ügyészségen Carmen Iohannist. Az államfő feleségét egy ingatlan bérbeadásából származó összegekkel kapcsolatos feljelentés nyomán idézték be a nyomozó hatósághoz.

Az illetékesek nem kívántak részleteket szolgáltatni arról, hogy pontosan mikor jelent meg Carmen Iohannis a legfőbb ügyészségen, de egyes források szerint ez múlt hét során történt. Az üggyel korábban Cristian Lazăr, a legfőbb ügyészség bűnügyi nyomozóirodájának helyettes vezetője foglalkozott, később azonban lejárt a mandátuma, így a dossziét átvette egy másik ügyész.

Carmen Iohannist tavaly novemberben és decemberben is beidézték a legfőbb ügyészségre. November 15-én arra hivatkozva nem jelent meg a kihallgatáson, hogy el kellett kísérnie a férjét nagy-britanniai látogatására. December 10-én egészségi állapotára hivatkozva nem ment el a főügyészségre Klaus Iohannis államfő felesége, helyette ügyvédje jelent meg, és orvosi papírokat nyújtott be annak igazolására, hogy az államfő nejének nem áll módjában megjelenni a kihallgatáson.

Az államfő, a felesége és Radu Gabriel Bucşă közjegyző ellen többek között hivatali visszaélés, okirat-hamisítás, pénzmosás és szervezett bűnözői csoport létrehozása miatt tett feljelentést a Răzvan Savaliuc újságíró által képviselt Jurindex Media Kft., amely a Lumeajustitiei.ro portált is működteti. A feljelentést eredetileg az Országos Korrupcióellenes Ügyészséghez (DNA) nyújtották be, ám az elhárította az illetékességet, így a gyulafehérvári ítélőtáblához, majd a főügyészségre került az ügy. A feljelentés szerint a Iohannis család nem fizetett vissza az államnak 320.000 eurót, amit egy törvénytelenül megszerzett nagyszebeni ingatlan bérbeadásából kapott.

2015-ben a brassói táblabíróság jogerős ítélettel megsemmisítette egy Klaus Iohannis által birtokolt nagyszebeni ingatlan adásvételi szerződését.

www.agerpres.ro