Fordított a Fenerbahce, előny a Liverpoolnál

Fordított a Fenerbahce, előny a Liverpoolnál
Döntetlen született a Bajnokok Ligájának “angol” negyeddöntőjében, nem bírt egymással az Arsenal és a Liverpool az Emirates stadionban.

Deivid “duplájának” köszönhetően egy gólos előnyt szerzett a Fenerbahce a Chelsea ellen.
Arsenal–Liverpool 1-1 Gól: Adebayor (23.), illetve Kuyt (26.)

A kezdő sípszó elhangzása után egyből egymásnak esett a két angol együttes, a középpálya helyett a két kapu előtt építették támadásaikat. Az Arsenalnál a nagyon agilisan játszó Adebayor többször is komolyabb helyzetet dolgozott ki a mérkőzés elején, azonban a befejező ember mindig tévedett. A kiegyenlített első negyedóra után újra magukhoz vették a kezdeményezést Arsene Wenger tanítványai, letámadták a Liverpoolt. Előbb Flamini emelte át az egész védelmen a labdát Van Persie elé, aki 10 méterre a kaputól kapásból fölé lőtte. A következő helyzetnél is a holland támadó játszotta a főszerepet, 20 méterről lőtte a labdát a kapu közepére, amit Reina nehezen, de szögletre tolt. A szögletet követően, amit ugyancsak Van Persie végzett el, az Arsenal megszerezte a vezetést: kis zavarodás keletkezett a liverpooli védelemben, a kapu közepében hirtelen három hazai játékos maradt üresen, így az érkező beadást Adebayor zavartalanul tudta befejelni a kapuba. A vendégeket nem fogta vissza a korán kapott gól, a következő támadásuknál kiegyenlítettek. Gerrard a bal szélen cselezte magát keresztül három „ágyús” játékoson, a szélről érkező beadására Kuyt robbant be két védő között és sodorta a játékszert a kapuba (fotó). A hátramaradt percekben a mérkőzés irányítását mindkét csapat többször is átvette, azonban komolyabb helyzeteket nem tudtak összehozni.

A második félidő is hasonló iramban kezdődött, mint az első. Előbb Kuyt került helyzetbe, azonban két védő közötti lövését Almunia szenzációsan szögletre tolta. Rögtön érkezett az Arsenal válasza is, a frissen beállt Walcott futott el a balszélen, spiccel elemi erővel lőtt a hosszú sarokra, a labda azonban centikkel zúdult el a kapufa mellett. Adebayor folytatta erőjátékát, többször mattolta a vendégek védelmét, kétszer is kihagyhatatlan helyzetbe hozta társait: előbb a középre adott labdáját Flamini lőtte kapura, amit Skrtel mentett a gólvonalról, majd labdájából Fabregas lőtt kapura, amit a Eboué helyére becserélt Bendtner botlott bele a gólvonalon. A mérkőzés vége felé mindkét csapat visszavett az iramból, a nagy hajtás miatt kifáradtak, a helyzetek is elakadtak.

Nagy csatára számíthatunk majd a visszavágón, a Liverpoolnak egy 0-0-ás döntetlen is elég lesz a továbbjutáshoz, azonban Rafa Benitez valószínű, hogy nem védekező mentalitással küldi majd az Anfield Road pályájára csapatát a “mindent vagy semmit” taktikát alkalmazó Arsenal ellen.

Fenerbahce-Chelsea 2-1 Gól: Kazim (65.), Deivid (81.), illetve Deivid (13., öngól)

Izgalmas csatában múlta felül a Fenerbahce a Chelsea csapatát. Fel kellett készülniük a londoniaknak arra, hogy nem lesz könnyű megverni ellenfelüket Isztambulban, hisz a törökök szinte csak pozitív eredményeket értek el hazai pályán az európai kupákban. Mondhatni verhetetlenek az utóbbi időben a Sukru Saracoglu Stadionban.

Az első percekben a hazai csapat nekirontott ellenfelének, de rögtön meg is torpant: nem sikerült áttörnie az angolok védelmét, ezért saját térfelére kényszerült vissza kombinálni. A Chelsea kapott is a lehetőségen, és beszorította a török csapatot. A 12. percben Malouda szélről próbálta visszaadni középre a labdát, de a kaputól alig hat méterre álló brazil Deivid de Souza mentés helyett a saját kapujába rúgta a játékszert. Az angolok annak ellenére, hogy vezettek, nem vettek vissza a tempóból, egész félidőben uralták a meccset. A támadás a legjobb védekezés is lehetett volna a mottójuk, viszont a kidolgozott helyzeteiket egymás után hagyták ki.

A második játékrészben erőre kaptak a törökök, így egyre több támadást vezettek az angolok kapujára. A hazai csapat mestere, Zico cserével próbálkozott, ami végül remek húzásnak bizonyult. A Boral helyére beállt Kazim Kazim alig tíz perc alatt egyenlített: egy távoli indításból Cudicini kapussal szemben nem hibázott. A gól után mindkét csapat visszafogva játszott tovább, nem kockáztattak. A remek otthoni statisztikát sem rontották el a hazaiak: egy csodálatos, harminc méteres bombagóllal engesztelte ki szurkolóit Deivid, javukra fordítva a mérkőzést. A hátramaradt tíz percben már nem tudott egyenlíteni a Chelsea, így nem lesz könnyű dolga odahaza, a Stamford Bridge-en. Hiába mutattak jobb játékot az angolok, a törökök kihasználták kevés helyzetüket, és ezzel már sokadik sztárcsapatot tiporták földbe hazai pályán.

(sporoldal.ro)