Fontosak a védőoltások

Fontosak a védőoltások
A kanyaró járvány ellenőrzés alatt tartása érdekében, az Egészségügyi Minisztérium elrendelte a 9-11 hónapos korú gyermekek beoltásának folytatását.

Bihar megyében a kiegészítő oltások időszaka alatt, január 3-18. között a gyermekek 40%-át oltották be. Nagyon fontos, hogy a szülők jelentkezzenek gyermekeikkel az orvosi rendelőkben az elmaradt és a soron következő oltások beadatására. Az MMR (kanyaró, mumpsz és rózsahimlő) vakcina beadása nagyon fontos. A mérsékelt égövben a télen és tavasszal történik a legtöbb megbetegedés. Mindhárom betegség esetében az ember a fertőzés forrása, a vírusok levegő útján terjednek. A beoltott személyek több mint 85%-a hosszú távon immunissá válik. A maradék 15%-ba tartoznak azok, akiknél jelentkezett a három fertőzés egyike, de ezekben az esetekben enyhe lefolyású volt a betegség.

Fontos tudni: a beoltott anyáktól született csecsemők 6-9 hónapi védettek; a fenti betegségekre nincs specifikus kezelés, csak oltással lehet védekezni ellenük; fontos a betegek elkülönítése; Romániában a teljes oltás két adag vakcina beadását jelenti, egy adagot 12 hónapos korban, és egyet 5 éves korban kapnak meg a gyermekek. A megelőzés érdekében javasolt még a helyes táplálkozás, megfelelő hidratálás, mozgás, pihenés, személyes és lakás higiénia, és a mérgező anyagok elkerülése.