Fontos tudnivalók a szavazásról

Akt.:
Fontos tudnivalók a szavazásról
Az alábbiakban néhágy fontos tudnivaló a szavazásról, annak menetéről és a főbb tudnivalókról.

· Csak a 18. életévüket betöltött román állampolgárok szavazhatnak december 11-én.

· Szavazni december 11-én reggel 7 és este 9 között lehet érvényes személyi igazolvánnyal.

· Vasárnap mindenki abban a körzetben szavazhat, amelyhez állandó vagy ideiglenes lakhelye szerint tartozik, így ideiglenes lakcímigazolással (flotanttal) is lehet szavazni.

· Amennyiben valaki nem tartózkodik a lakhelye szerinti településen, az adott megye bármely körzetében szavazhat. Az ideiglenes vagy állandó lakhelyet a személyi igazolvánnyal kell bizonyítani.

· A mozgásukban korlátozottak, ágyhoz kötött betegek írásban mozgóurnát igényelhetnek, a betegséget, mozgásképtelenséget igazoló orvosi iratokat, valamint a kérvényt a legközelebbi szavazókörzethez kell benyújtani lehetőség szerint szombat délután 6 óra után vagy vasárnap délelőtt.

· A kórházban, öregotthonban lévő betegek, idősek írásban igényelhetnek mozgóurnát, amennyiben az öregotthon vagy a kórház ugyanabban a megyében van, mint állandó vagy ideiglenes lakhelyük.

· Külföldön, 417 szavazókörzetben voksolhatnak azok a román állampolgárok, akik állandó vagy ideiglenes lakhelyüket hiteles dokumentumokkal tudják igazolni. Magyarországon, Budapesten Románia Magyarországi Nagykövetségén és a Budapesti Kulturális Intézetben, valamint Szegeden és Gyulán, a főkonzulátusokon lehet az urnákhoz járulni. További külföldi szavazókörzetekért kattints ide http://www.rmdsz.ro/page/utmutato-a-kulfoldon-szavazoknak .

· Vasárnap NEM szavazhatnak azok, akik turistaként tartózkodnak külföldön vagy más megyében.

· Ingyenes menettérti vasútjegyeket igényelhetnek azok a 18. életévüket betöltött román állampolgárságú, nem állandó lakóhelyükön tanuló diákok és egyetemisták, akik vasárnap azért utaznának haza, hogy szavazhassanak. A december 8-12. időszakra, másodosztályra szóló jegyeket érvényes diákigazolvánnyal és román személyazonossági iratokkal lehet igényelni a menetjegyirodákban és vasútállomásokon.

· A szavazással kapcsolatos bármilyen kérdésért, észrevételért és tapasztalt visszaélésért vasárnap keressék az RMDSZ területi∕megyei szervezeteit (elérhetőségek itt: http://rmdsz.ro/szervezet/teruleti-szervezetek ) vagy hívják a 0264590758 telefonszámot.

· December 11-én két szavazólapot kap: a képviselő- és szenátorjelöltek megyei szavazólapját.

· Vigyázzon, a szavazólapon csak egy négyzetbe pecsételjen, ellenkező esetben érvénytelen lesz voksa. Fontos, hogy a négyzeten belül üsse a pecsétjét!