Fontos projektek várnak tanácsi határozatra

Akt.:
Ioan Mang, a Megyei Tanács PSD-s alelnöke (A szerző felvétele)
Ioan Mang, a Megyei Tanács PSD-s alelnöke (A szerző felvétele)
Hétfő délelőtt az intézmény székhelyén sajtótájékoztatót tartott Ioan Mang, a Bihar Megyei Tanács szociáldemokrata alelnöke azokról a fontosabb projektekről, melyek folyamatban vannak.

Ioan Mang bejelentette: mivel szerintük a liberálisok a különböző megnyilvánulásaikkal dezinformálnak, Pásztor Sándor elnökkel és Traian Bodea alelnökkel közösen úgy döntöttek, hogy gyakrabban tájékoztatják a lakosságot, hogy ne csak meséket halljanak, vagy olyanok állásfoglalásait, „akik játszanak a szavakkal”.

Ennek megfelelően ezúttal az európai uniós támogatású projektekről beszélt. Arra hívta fel a figyelmet: ezek közül a legfontosabb az egészségügyi stratégiai projekt, mely egy határon átnyúló RO-HU-s program keretében valósul meg, az értéke 9,4 millió euró. Szeptember végéig be kellett nyújtani, de mivel a PNL-sek gáncsoskodása miatt nem született vonatkozó tanácsi határozat, szeptember 29-én, péntek délután 16.31 óra perckor hiányos dokumentációval tették le, így azonban valószínűsíthető, hogy nem lesz jóváhagyva. Mit kell tehát még tenni, illetve mire szükséges még határozatot elfogadni? Két telket át kell vinni a Megyei Tanács kezelésébe: egy 400 négyzetméteres telket Pádison a helyi önkormányzattól kell átvenni, valamint egy 500 négyzetméteres telket Biharfüreden a görögkatolikus püspökségtől. Emellett egy költségvetés módosítást is kell eszközölni, ugyanis jelenleg a katasztrófavédelemnek (ISU) szánt telemedicina rendszer a megyei kórház büdzséjében szerepel, de az ISU azt kéri, hogy a finanszírozás a Megyei Tanácson keresztül valósuljon meg.

 

Egyéb projektek

Másik két befektetés esetében azt a köztes megoldást választották, hogy a Tanács alárendeltségébe tartozó igazgatóságoknak passzolták át ezeket. Az egyik, mely a projekt-megvalósításokkal és fejlesztésekkel foglalkozó igazgatósághoz került (DDIP), 169 ezer euró értékű, és tárgya Észak-Bihar (az Érmelléke), Dél-Szatmár és Kelet-Hajdú-Bihar közös stratégiai fejlesztése. A helyi intézmények és közösség közötti együttműködések intenzívebbé tétele annak érdekében, hogy a három térség közt ne alakuljon ki tisztességtelen versenyhelyzet. A másik projekt egy mestertervnek a készítése kerékpárútról (a Megyei Tanácsra háruló önrész 6381 euró), melyet a Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség kapott meg.

Ioan Mang ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a TDM-en keresztül elkészült két kerékpárútnak a megvalósíthatósági tanulmánya. Az egyik Nagyváradtól északra haladna: Nagyvárad-Bors-Szántó-Pályi-Csatár-Síter-Nagyvárad útvonalon, míg a másik délre: Nagyvárad-Szentmárton-Félixfürdő-Sályi-Váradpósa-Nagyürögd-Nagyvárad útvonalon.

Ciucur Losonczi Antonius