Fontos, hogy idén minden pénzt felhasználjunk

Fontos, hogy idén minden pénzt felhasználjunk
Szatmárnémeti – Günthner Tibort, a Szatmár Megyei Tanács alelnökét azokról a tervekről kérdeztük, amelyeket ebben a rövid, választások előtti időszakban szeretne megvalósítani.

— Milyen tervekkel kezdi a 2008–as évet?

— Egy új költségvetési év küszöbén állunk, és nagyon fontos, hogy most nagyon odafigyeljunk a pénzek leosztására. Az elmúlt időszakban nem dolgozott valami jól a tanács, ez meglátszik az elmúlt év költségvetésének végrehajtásában is, abban, hogy a kormánypénzeket nem tudtuk teljesn mértékben elkölteni. A későn megtartott licitek következtében a megyei utak modernizációja sajnos elmaradt, és a fennmaradt 1 330 000 lejt vissza kellett küldenünk az állami kasszába. A rossz gazdálkodást az idén ki szeretnénk küszöbölni, és már időben elkezdtük a projektek előkészítését.

— Honnan lesz pénz az útjavításokra?

— Még az év első hónapjában nekilátunk a tenderfüzetek előkészítéséhez, reményeink szerint, ahogy egy kicsit melegszik az idő, már hozzá is lehet látni az utak aszfaltozásához. Az idén is külön pénzeket kell ezekre a munkálatokra szereznie a megyei tanácsnak, mivel a tavalyit elveszítettük, remélhetőleg még kapunk pénzt az államtól. Elkezdtük a megyei utak feltérképezését is, hogy lássuk, melyek azok a részei a megyének, ahol  még más munkálatokra is szükség van. Emiatt pályázatokat indítottunk el, hogy európai uniós pénzeket tudjunk az utak modernizációjára fordítani.

Privatizálni kell

— Hogyan ítéli meg a Megyei Utak Rt. munkásságát?

— Sokat gondolkodtunk már a Megyei Utak Rt. sorsáról, ugyanis a cég veszteséges, ezért privatizációra szorul. Annak idején egy cég felvállalta a vállalat privatizációjának a lebonyolítását, de ebből nem lett semmi. Valamit lépni fogunk ez ügyben is, és előfordulhat, hogy csak egy kisebb részt tartunk meg a Megyei Tanács tulajdonában, a többit megvételre kínáljuk fel, mert nem dolgozhatunk veszteségesen.

— Indulni fog a választásokon a megyei tanácselnöki székért?

— Valószínű, hogy nem fogok pályázni a tanácselnöki tisztségre, de erről még nem tudok konkrétumokat mondani. Ezt az RMDSZ vezetősége fogja eldönteni, és akkor majd meglátjuk. Azonban a választásokig már nagyon kevés idő van, és én úgy akarok alelnökként dolgozni, hogy minden jól működjön mind a tanácsban, mind a megyében.

Gugulya–Hégető Lóránd