Fontos felújításokat terveznek

Fontos felújításokat terveznek
Nagyszabású egészségügyi projektekről tájékoztatott pénteken Gheorghe Carp, a megyei kórház menedzsere, Florica Cherecheș alpolgármester pedig a Kálvária-domb felújításáról szólt.

 

 

Nyolc projekt benyújtására adta beleegyezését a maii ülésen a városi tanács, ezek között vannak azok is, amelyekről az ülést megelőző sajtótájékoztatón szó esett. A megyei kórház vezetőjétől megtudtuk: az egyik projekt a Gavril Curteanu városi kórházra vonatkozik, s partnere a debreceni klinika. Ezen belül felújíjták majd a városi kórház műtőrészlegét: egy ortopédiai, valamint három általános műtőt, valamint a hozzájuk tartozó, egyéb rendeltetésű helyiségeket. A debreceni klinika orvosi berendezésekkel gazdagodik a projekten belül. A pályázat teljes értéke 2,18 millió euró, ebből a városi kórház 1,4 millió euró vissza nem térítendő támogatást kap, a város hozzájárulása pedig 180 ezer euró -a többi a debreceni felet érinti. További 2,1 millió euróra is szükség van a részleg teljes rehabilitálására, ezt a tervek szerint részben saját forrásból, részben kormánytámogatásból fogják majd biztosítani.

 

Új műtők

 

Egy másik, Debrecennel közösen zajló projekt a megyei kórház műtőinek felújítására vonatkozik. Hat műtőtermet létesítenek, illetve rehabilitálnak, a hozzájuk tartozó mosdókal, öltözőkkel, egyéb helyiségekkel együtt, ezenkívül új műszerekkel szerelik fel a gasztroenterológiai osztályt. A projekt teljes értéke 2,15 millió euró, ebből Nagyvárad 1,42 millió eurós vissza nem térítendő támogatásbanrészesül, s 176.483 euró az önrész.

Szó esett még arról, hogy elkezdődött a két nagyváradi kórház orvosgárdájának külföldi, onkológiai sebészeti továbbképzése – ez a tervezett onkológiai központ miatt is szükségessé vált. Folyamatban van egy új mágneses magrezonancia készülék beszerzése is – ez is egy uniós projekt része – s ez lényegesen csökkenteni fogja a kórház költségeit, hiszen mostanáig a súlyos betegek szállítása 1,85 millió lejbe került.

 

Kevés pénz

 

A megyei kórház menedzsere elpanaszolta: katasztrofális helyzetbe viszi őket a biztosítási pénztár, mintegy 130 milliárd lejjel kevesebbet kapnak a szerződés szerint, mint amennyire szükségük lenne. Pedig ez az egyedüli sürgősségi kórház a térségben, s a sürgős eseteket nem lehet visszautasítani. Ráadásul a rendszer egyik eddigi anomáliája volt az is, hogy ha a pácienst egy másik kórházból utalták át, akkor a kórház csak az egy páciens után járó összeg felét kapta a pénztártól, miközben az a kórház, amely eredetileg átvette, teljes összeget kapott. Mostantól az ilyen eseteket periodikusan elemzi majd a pénztár, s ahol szükséges, a teljes összeget a megyei kórháznak fizeti ki. Egy másik terv szerint még az idén megszűntetik a Fő utca – Pasteur utca kereszteződésében lévő járóbeteg rendelőt, s a Megyei Kórház udvarán létesítendő új épületbe költöztetik. A poliklinika jelenlegi épületét pedig lehet, hogy majd a rezidens orvosok szállásává alakítják, de az is lehet, hogy a városnak adják más célra, tudtuk meg.

Florica Cherecheș alpolgármester a Kálvária domb tervezett felújításáról szólt, mely szintén uniós támogatással jönne létre. A több mint 40 ezer négyzetméteren egyebek mellett lépcsőzetes vízesést és tündérrózsás tavat alakítanának ki. Itt az uniós támogatás 43%-os, a projekt teljes költsége pedig 1,6 millió euró.

 

Neumann Andrea