Fontos döntések az első tanácsülésen

Ilyen ma és remélhetőleg ilyen lesz az új kultúrközpont. A szerző felvétele
Ilyen ma és remélhetőleg ilyen lesz az új kultúrközpont. A szerző felvétele
Több témában is fontos döntéseket hoztak az érmihályfalvi képviselő-testület tagjai, akik pénteken délelőtt gyűltek össze a megválasztásukat követő első munkaülésükre.

Pénteken délelőtt tartotta első munkaülését az egy hónappal korábban megválasztott érmihályfalvi képviselő-testület. Ennek egyik napirendi pontja volt a működési szabályzat megvitatása, melynek során Pap Sándor tanácsos az EMNP-frakció nevében tudatta: a 215-ös (a helyhatóságok működésére vonatkozó) törvény alapján a maguk részéről továbbra is magyarul fognak beszélni az üléseken, a határozatokra vonatkozó dokumentumok magyar nyelven történő kézhezvételétől, bár arra is joguk lenne, eltekintenek. Dr.Turucz Mária ülésvezető tanácsos, illetve Nyakó József polgármester erre reagálva válaszolta, hogy az ülést a hivatalos, román nyelven kezdték és vezették eladdig, tekintve, hogy az előző választási ciklustól eltérően román anyanyelvű tanácsosok is vannak a testületben. A polgármester meg is kérdezte az illetőket, hogy esetleg beleegyeznek-e a korábbi gyakorlat folytatásába. Sem Popa Florin (PSD), sem Zima Marius (PNL) nem emelt kifogást a magyar nyelvű tanácsülés ellen, tolmácsra sincs szükségük, csak az ülések dokumentációit kérik továbbra is román nyelven – ez egyébként eddig sem volt másként. A gyűlés a továbbiakban magyar nyelven zajlott, esetleg bizonyos pontosítások és szakkifejezések hangzottak el románul.

Nincs adómentesség

Újabb téma volt, hogy a római katolikus és a református egyházközség adómentességet kért. Chis Gheorghe tanácsos, a gazdasági szakbizottság elnöke ismertette: az adótörvény változása az egyházakra is kihat, az eddigi adókedvezmények részben megszűntek. Továbbra sem kell adót fizetni a templom, a temető, vagy például (ahol van ilyen) a harangláb után, ellenben adózás alá esnek a parókiák, harangozói és temetőgondnoki lakások, a mezőgazdasági területek, a bérleti díj által jövedelmet termelő épületek. A tanácsosok részéről nem érkezett kérdés a kötelező törvény szellemében megfogalmazott határozati javaslattal kapcsolatban, melyet 13 igen (10 RMDSZ + 2 PSD + 1 PNL) mellett az EMNP-frakció 4 tagjának tartózkodása (ami a testület éppen az ülésen elfogadott működési szabályzata szerint nemnek számít) mellett elfogadtak, azaz nincs adókedvezmény.

Változás szemétgazdálkodásban

Újabb napirendi pont volt, hogy a korábban megszavazottnál némileg nagyobb terület kell a helyi szeméttelep folyamatban lévő végleges bezárásához. Nyakó József polgármester egyebek mellett elmondta: a munka mintegy 1 millió euróba kerül, de mivel annak idején csatlakoztak a Megyei Tanács vonatkozó EU-s pályázatához, a városnak nem kell érte fizetni. Ehhez kapcsolódott egy másik napirendi pont, miszerint javasolták: az önkormányzat bontson szerződést a BioFlorisal szemétgazdálkodási céggel. Ez, mivel a szemetet immár Nagyváradra kell(ene) szállítania, áremelést hajtana végre. Nyakó József emlékeztetett: régóta “csatározások” témája a szemét ügye, itt az alkalom a lépésre. Bár a nevezett cég is tett le újra árajánlatot, nem forszírozza túlságosan a további együttműködést, arról nem beszélve, hogy létezik máris jobb árajánlat a környéken már ténykedő AVE cégtől. A a helyzetet pár napon belül megoldják, bár egyelőre időszakos kiutat keresnek, mondta a polgármester. Tehát: egyelőre továbbra is marad a két szolgáltató a városban, hacsak az ASA cég nem vállalja be jobb ajánlattal a szelektív mellett – ami törvényi kötelezettség – a többi szemét elhordását is. A BioFlorisal a kukáit csak az után viszi el, amikor a következő szolgáltató munkába áll. Az átmeneti időszakban (amit pár hónapra terveznek), a szolgáltatás díját az önkormányzat fizeti a lakosok helyett, tudtuk meg a polgármestertől. A szerződésbontás javaslatát a fentihez hasonló 13-4 arányban megszavazták. Visszatérve a szeméttelephez, azt termőfölddel terítik be, megszüntetve az öngyulladás és környezetszennyezés veszélyét, zöldövezetté alakítják és a terület a város tulajdonában marad.

Új kultúrközpont

Az egykori Gizella malom kultúrközponttá alakításának ötlete még Érmihályfalva előző összetételű városvezetése idején fogalmazódott meg, hogy aztán az elmúlt években mindig napirenden maradjon kisebb-nagyobb intenzitással, a terveket a kéréseknek eleget téve újra és újra aktualizálták.

Az ügy még soha nem állt ilyen jól, mondta Nyakó József polgármester, egy újabb napirend felvezetéseként. Arról van szó, hogy a beruházást lebonyolító CNI-nek (Compania Naţională de Investiţii – Országos Befektetési Társaság) az épület mellett területre lesz szüksége a munkálatokhoz. Ezt csak a beruházás kivitelezésének idejére adja át a város, azt követően visszakapja. A beruházás értéke jelenleg 4,9 millió lej, a beruházó a központot kulcsra készen adja át, ami a felújítást és a teljes felszerelést is jelenti. Az önkormányzat feladata lesz a közművesítés és a környezet rendezése. A javaslatot a tanácsosok egyhangúan elfogadták.

Rencz Csaba