Fontos csatát nyert a Hajdú Gabona Zrt.

Akt.:
Dr. Lakatos Zoltán
Dr. Lakatos Zoltán
A magyarországi Hajdú Gabona Zrt. szempontjából kedvező döntés született a legutóbbi tárgyaláson az ellen a bukaresti érdekcsoport ellen folyó per során, amely Romániában levédette a debreceni székhelyű malomipari vállalat által használt emblémát és a Hajdú Finomliszt márkanevet.

A Hajdú Gabona Zrt. malomipari vállalat 1992-ben rajzoltatta meg liszttermékeinek a védjegyet, azt a grafikát, mely a hortobágyi kilenclyukú hidat és a csikóst ábrázolja kezében a karikás ostorral. Sőt, a grafikát megrajzoló művész – a megbízónak kedveskedve – a csikós ostorának csapójába még a vállalat fő részvényesének és vezérigazgatójának, dr. Lakatos Zoltánnak a monogramját is belerajzolta. Bármennyire is nyilvánvaló tehát, kinek a tulajdona a grafika, a Magyarországon már levédett logó Romániában nem volt levédetve, így ezt a kiskaput kihasználva egy bukaresti érdekcsoport a Hajdu Gabona Zrt. megkérdezése nélkül a Román Állami Találmányi és Védjegyhivatalnál levédette a zrt. védjegyét, vagyis a csikóst és a kilenclyukú hidat ábrázoló grafikát, valamint a Hajdú Finomliszt márkanevet. A romániai érdekcsoport miután megszerezte a védjegyet, azt követelte a malomipari cégtől, hogy onnantól kezdve összes romániai eladásra szánt lisztjét rajtuk keresztül forgalmazza.

Megvan az embléma!

A Hajdú Gabona nem engedte magát megzsarolni, hanem jogi útra terelte az ügyet. Lakatos Zoltán elmondta, hogy egy polgári és egy büntetőpert is indítottak. A polgári per célja a márkanév és az embléma visszaszerzésére. Ez utóbbi tekintetében Lakatos Zoltán kifejtette: „Mi azzal érveltünk, hogy a grafika egy szellemi alkotás, amit egy művész rajzolt meg kifejezetten a Hajdú Gabona részére. A bukaresti ellenfelünk azt a kifogást emelte, hogy nem rendelkezünk a grafika szerzői jogával, és hogy az nem is szellemi alkotás.” A bukarestiek abban reménykedtek, hogy ha a bíróság helyt ad a kifogásuknak, akkor az embléma nem a szerzői jog, hanem a védjegyekre- és márkanevekre vonatkozó törvénykezés hatálya alá esik. A Bukaresti Bíróság idén április 26-án kihirdetett ítéletében azonban kimondta, hogy a grafika szellemi termék, ugyanakkor bizonyítottnak látta azt, hogy a rajz a Hajdú Gabona tulajdonát képezi.

Fénykép2 - 2016.05.06.

A következő csata

Az első, igen fontos csatát tehát megnyerte a bíróságon a Hajdú Gabona vállalat. Lakatos Zoltán nagy megelégedettséggel mondja: „Ezzel a döntéssel a legfontosabbat, vagyis a csikós emblémánkat visszanyertük, tehát azt senki más nem használhatja, nem másolhatja, nem hamisíthatja. Aki ezt mégis megteszi, az bűnvádi eljárást kockáztat. Tisztában vagyunk azzal, hogy e döntéssel még nincs vége a pernek, de az biztos, hogy jó irányba haladnak a dolgok” – majd hozzáteszi: „Tisztelem a romániai törvénykezést, mert hamarabb születnek meg a döntések, mint Magyarországon.” A következő tárgyalás június 21-én lesz, ekkor magáról a Hajdú Finom márkanévről fog döntés születni. A vállalat álláspontja szerint azáltal, hogy az embléma használati jogát elvesztette, a romániai ellenfél számára okafogyottá vált a márkanév használata, hiszen a terméket lényegében az embléma viszi el. Ráadásul a romániai törvények értelmében nem szerepelhetnek földrajzi nevek a márkanevekben, tehát már emiatt sem használhatják a Hajdú Finom védjegyet, fejti ki Lakatos Zoltán.

Károk

A vezérigazgató a továbbiakban elmondta, hogy komoly károkat okozott a vállalatnak a védjegybotrány, ami, mint elárulta, az előző év hasonló időszakához képest havonta 80-100 millió forinttal kevesebb bevétele volt a Hajdú Gabonának. Mindazonáltal azzal is tisztában van, hogy hiába indítana kártérítési pert a bukaresti társaság ellen, mert a per végeztével a védjegyet rosszhiszemű módon megkaparintó érdekeltség számláján egy fillér sem maradna, amit be lehetne rajta hajtani, így igazából csak azokon a viszonteladókon csattanna az ostor, akiknek a cselekmény elkövetői eladták a hamis terméket. „Nekünk viszont nem célunk az, hogy tönkre tegyük a viszonteladókat, már csak azért sem, mert reméljük, hogy vissza fognak térni hozzánk. Az is nagyon szerencsétlen dolog, hogy ez a bukaresti csoport Magyarországon talált olyan partnereket, akik hajlandók voltak legyártani az ő hamis terméküket. Ezek ellen a magyarországi gyártók ellen rendőrségi feljelentést tettünk, és minden lehetséges jogi lépést megteszünk annak érdekében, hogy megfizessenek azért a sok kárért, amit nekünk okoztak” – szögezte le a vezérigazgató.

Törekvés

Lakatos Zoltán végezetül kifejtette: amennyiben a június 21-iki per nyomán végleg visszavonják a bukarestiek védjegylevédetését, a Hajdú Gabona per-nyertessége tudatában, egyedüliként szállíthat Romániába Hajdú Finom elnevezésű lisztet a jól ismert, csikós emblémával ellátott csomagolásban. Az emberek ugyan már megszokták a védjegybotrány miatt megalkotott új csomagolást, de mégis alapvetően a csikós emblémára fognak visszatérni, „annál is inkább, mert Magyarországon fel vagyunk terjesztve az országos értéktárra, vagyis jó úton haladunk ahhoz, hogy a hajdúsági lisztet hungarikummá nyilvánítsák. Ez életünk egyik fő műve lenne” – fogalmaz, majd hozzáteszi, hogy a magyarországi mellett a romániai elismerés is sokat jelent számára. „Nekünk azért fontos, hogy visszaszerezzük a Hajdú Gabonának ezt a védjegyét, mert hosszú évtizedek munkájával tudtuk elérni azt, hogy termékünknek ilyen megbecsülése legyen Erdély területén. Ezt a lisztet mi nem erőszakkal terjesztettük Erdélyben, hanem a liszt volt olyan minőségű, hogy önmagát vitte. Nagyra becsülöm a romániai piacot, ugyanis ott az emberek még alapliszteket használnak. Magyarországon már nagyon sok félkész termék van, a gyorsétkezésre törekszik itt már majdnem mindenki, míg Erdélyben még nagy becsben tartják a jó minőségű lisztet. És mi a Hajdú Gabonánál arra esküdtünk fel, hogy nem arra törekszünk, hogy óriási mennyiséget gyártsunk, és minél nagyobbak legyünk, hanem hogy középvállalatként megmaradva, tisztességesen gazdálkodva minőségi liszttel szolgáljuk ki vevőinket. Ebben a szellemben mondunk köszönetet mindazoknak a vevőknek és forgalmazóknak, akik kitartottak és kitartanak a Hajdú Gabona mellett.”

(Fizetett hirdetés)