Fontos adóügyi döntések

Fontos adóügyi döntések
Nagyvárad helyi tanácsa lényeges pénzügyi döntéseket hozott az elmúlt év végén. Ezek a belterületnek minősülő telkek adóztatásával kapcsolatosak. A lényeget szerdán foglalták össze.

Újabb fejlemények vannak a váradi telekadók kapcsán – mint ismeretes, hasonló ügyek egész évben viták és botrányok sorozatát eredményezték a megyeszkhelyen tavaly. A 2013 végén hozott újabb tanácsi döntéseket összegezte tegnap a sajtó számára az önkormányzat. Mint arról beszámoltunk, nyilatkozatot kellett tenniük a telektulajdonosoknak arra vonatkozóan, hogy területeik milyen rendeltetésűek – ezen nyilatkozatokban foglaltakat veti össze az önkormányzat a valósággal, mégpedig a helyszíneken való ellenőrzések, továbbá a városrendezési dokumentumok alapján. A nyilatkozatokról szóló határozatok értelmében ezeket az iratokat tavaly szeptember 30-ig kellett benyújtaniuk a magánszemélyeknek, a főépítész hivatalába. Ezek alapján dönti el az önkormányzat, hogy milyen kategóriába sorolja az adott területet. (Az egész ügy és a nyilatkozattételi kötelezettség előzménye az, hogy a város drasztikusan megemelte a vonatkozó adókat, és sokszor önkényesen sorolta át egyes telkek rendeltetését, hogy azok után többet kelljen fizetni – ez pedig felháborodást váltott ki a lakosság körében.)

Mi jön most?

Az önkormányzat tegnapi közlése értelmében azon személyek területeit, akik a határideig nem adták le a nyilatkozatot, 2013.10.01-től automatikusan építési területnek nyilvánították. Kiegészítő intézkedésként az adott évre vonatkozó adó befizetésének határidejét 2013.12.31-ig hosszabbították meg.

A városháza friss statisztikája szerint tehát jelenleg 5326 tulajdonos szerepel a nyilvántartásukban beltelek-tulajdonosként. Ők 8132 olyan parcellával bírnak, amely mezőgazdasági rendeltetésű. A nyilatkozattételi határidő lejártáig, azaz tavaly szeptember 30-ig 4312 tulajdonos nyújtott be ilyen dokumentumot beltelekre vonatkozóan, a számuk a határidő lejárta után is nőtt – 2013. december 9-ig 5048 nyilatkozat érkezett be. Az utóbbi hónapokban benyújtott nyilatkozatok nagy száma miatt, továbbá amiatt, hogy az ellenőrök nehezen tudtak lokalizálni sok telket, csak 3547 tulajdonosnak küldték ki december közepéig a fizetési felszólításokat. Abból a célból, hogy a nyilatkozatokat rendben feldolgozhassák, az önkormányzat tavalyi utolsó ülésén a következő döntéseket hozta: a belterületek esetén elengedik a késés miatt fizetendő kamatot a 2003-as be nem fizetett adóra; szintén belterületek esetén érvényben marad a 10 százalékos befizetési kedvezmény a 2013-ból fennmaradt, eddig nem törlesztett ilyen adókra. Ezek a könnyítések azokra érvényesek, akik 2014. március 31-ig törlesztik 2013-ból fennmaradt tartozásukat. A városháza azt is tudatta tegnap, hogy január 15-től fizethetők ezek az összegek a 21–27-es számú ügyintéző ablakoknál, valamint online az oradea.ro honlapon, emellett az országos bankkártyás online fizetési rendszerben (ghiseu.ro), továbbá a postahivatalokban és a CEC kirendeltségeinél.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy az elégedetlen polgárokkal szolidarizálva az Erdélyi Magyar Néppárt egészen mást javasol: többször hangoztatták, ők azt tanácsolják, hogy senki ne fizessen egyelőre, mivel az EMNP peres úton kívánja teljesen visszavonatni a szerintük önkényesen megemelt adókról szóló döntést, és ez az eljárás folyamatban van.

Szeghalmi Örs

Címkék: , ,