Fontos a keresztény értékek képviselete

Meleg Vilmos színművész, a filharmónia vezérigazgatója
Meleg Vilmos színművész, a filharmónia vezérigazgatója
Meleg Vilmos színművész, a Nagyváradi Állami Filharmónia vezérigazgatója nyilatkozott szerkesztőségünknek az október 6–7-ei népszavazás kapcsán, ismertetve személyes álláspontját ebben a megosztó kérdésben.

– Miért tartja fontosnak, hogy nyilvánosan állást foglaljon a referendummal kapcsolatban?
– Mint három gyermek apja, csaknem nagycsaládosként, mint református presbiter, valamint az RMDSZ alapítójaként is úgy érzem, hogy kötelességem megszólalni a referendummal kapcsolatosan. Az én családomban, neveltetésemben alapértéknek számított és számít a hit, a vallási hovatartozás és ezáltal a vallási értékek megbecsülése. Magyarként Erdélyben még fontosabbnak érzem ezt a kérdéskört, egy olyan Európában, ahol bár kereszténynek mondjuk, egyre kevésbé hiteles a keresztény értékek képviselete, és ebben a kérdéskörben egyik legfontosabb tét éppen a család meghatározása – úgy a magyarság szempontjából, mint a keresztény hit és életmód szempontjából.

– Kifejtené az álláspontját a témával kapcsolatban?
– Bár magától értetődik, újabban mégis magyarázkodásra szorul ez az alaptétel. Jövője egy nemzetnek, egy kontinensnek, csak akkor van és lesz, ha a klasszikus családi modell – ami véleményem szerint az egyetlen családi modell –, az anya–apa–gyerek modell megerősödik, és mindenfajta irányzatok ellenére a valós érték megbecsülése mindenki közös véleménye lesz.
Azért tartom nagyon fontosnak a felvetett igazítás alaptörvénybe iktatását ennek az amúgy köztudott és elfogadott ténynek, mert annyi jogsértés éri az egyént és a közösséget minden téren, hogy legalább az alapsejtet, a családot tudjuk ellátni a legmagasabb fokú alkotmányos védelemmel, hogy ne értelmezési kérdés legyen az, hogy mit tartunk helyesnek és jövőbe mutatónak. Úgy gondolom, hogy a nagyváradi magyar emberek nagy többsége ugyanezt érzi és gondolja, hiszen annak ellenére, hogy a mi generációnk az élete jó részét még az előző rendszerben töltötte, de akkor is ragaszkodtunk a nyelvünkhöz, a hitünkhöz, a vallásunkhoz, a meggyőződésünkhöz, és nem kérdőjeleződött meg bennünk ennek helyessége.

Üzenet

– Mit üzen az olvasóknak?
– Mindenképpen úgy gondolom, hogy ez a referendum lehetőséget ad arra, hogy a hárommillió kérelmező mellett még sok millióan állást foglaljanak, hogy egyetértenek a kezdeményezéssel, és hogy fontosnak tartják a házasság, a család, és ezáltal a nemzet jövője szempontjából ezt a pontosítást, ezt a korrekciót, mert amint már mondottam, sajnos olyan korban élünk, még itt, Európa közepén is, ahol a keresztény értékek megkérdőjeleződnek időnként, sőt világszerte üldöztetésnek vannak kitéve. Számomra ez egy fontos és hangsúlyos lehetőség arra, hogy bizonyítsuk elkötelezettségünket a keresztény Európa megőrzése iránt, annak hagyományos, biblikus értékeivel, mert ez erősíti erkölcsünket, és csak ez biztosíthatja konzekvens kitartásunkat a jövőbe vetett hit erősítésében, és abban, hogy a keresztény kultúra és a család fogalma megkérdőjelezhetetlen legyen. Hitem szerinti kérésem, ha lehet: IGEN.

Ciucur Losonczi Antonius