Fontos a biztonságos internethasználat

Fontos a biztonságos internethasználat
A biztonságos internethasználatról, az internet és közösségi oldalak veszélyeiről tanulhattak interaktívan a váradi Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai október 30-án.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nagyváradi szervezete október 30-án Biztonságos internethasználat témában tartott több előadást a Szacsvay Imre Általános Iskolában. Délben 12 és 13 órától 30-30 diák vett részt az interaktív előadásokon, míg délután a szülőknek tartottak hasznos tájékoztatást a témában. Az előadásokat Fazekas Marianna, a debreceni Gönczy Pál Általános Iskola tanára tartotta, aki 2010 óta Safer Internet (biztonságos internet) program oktató. Az első előadáson a kisiskolásokból álló csapatot arról kérdezte Fazekas Marianna, hogy milyen gyakran és mire használják az internetet, szoktak-e idegenekkel beszélni, milyen közösségi oldalon vannak regisztrálva. A válaszokból kiderült, hogy néhány kisdiák, ugyan még nem töltötte be a tizenhárom évet, de már csatlakozott a legnépszerűbb közösségi oldalhoz, amelyre a szabályok szerint ez alatt a kor alatt nem lehet regisztrálni. „Ahogy ti öregítitek magatokat, úgy előfordul, hogy mások is hamis életkort, nevet adnak meg magukról, és így próbálják kihasználni vagy átverni a gyanútlan felhasználókat, gyerekeket” – mondta el Fazekas Marianna.

Vigyázni kell

Többek között arra hívta fel a gyerekek figyelmet az előadó, hogy milyen tartalmakat nem szabad fel- vagy letölteni az internetről, milyen lépéseket kell tenni, hogy megvédjék számítógépeiket a vírusoktól, kéretlen tartalmaktól, milyen a jó jelszó, milyen a felelősségteljes internethasználat. A hasznos tanácsok mellett a gyerekek néhány oktató kisfilmet is megnéztek. Mivel a gyerekek egyre korábban kezdik el használni a számítógépet és az internetet, fontos, hogy a szülők is tisztában legyenek a biztonságos internethasználattal, azzal, hogy gyermekeik mire használják az internetet, épp ezért szerdán délután a szülőknek is tartottak egy tájékoztató előadást. Az iskola részéről a szervezésben Alföldi Andrea tanítónő és Tăut Eliza nevelési tanácsadó vett részt. Szántó Ildikó, a gyermekmentő szolgálat váradi ügyvezetője elmondta, hogy a programot más magyar iskolákban is szeretnék megtartani, hogy minél több gyermek és fiatal használja felelősségteljesebben az internetet.

Nagy Noémi