Folytonos vakolat. Miért van hőveszteségünk jó hőszigetelés mellett?

Folytonos vakolat. Miért van hőveszteségünk jó hőszigetelés mellett?
Mindnyájan ismerjük azt az érzést, amikor egy fagyos napon kilépünk a szabadba, és ösztönösen összehúzzunk magunkon a kabátot. Mindegy, milyen anyagból készült a kabát, amíg nyitva van rajtunk, a testünk által képzett hő elvész. Ugyanez történik otthonunkkal is: nem számít az R érték (hőteljesítmény), ha a hőszigetelés nem takarja be meleg kabátként az egész házat, odavész a hőenergia az Ön pénzével együtt.

Otthona megfelelő hőszigetelésének biztosításáért a Nemzetközi Energiatakarékossági Szövetség 2012-es szabványa minden épületnek folyamatos szigetelést (IC) ajánl. Ezt a következőképpen fogalmazza meg: „Olyan hőszigetelés, mely az egész épületszerkezetet bevonja, hőhidak (energiaelnyelő lyukak) nélkül. Lehet belső vagy külső szigetelés, de akár a tetőszerkezetbe is beépíthető.”

Meglepő, de a tanulmányok azt mutatják, hogy a különböző repedéseken, üregeken bejutó légáramlat megállítása éppoly fontos vagy talán fontosabb, mint a szigetelés vastagsága. Ha nem biztosítjuk a tetőn és a falakon át beáramló huzat kivédését, a szigetelés önmagában nem túl sokat ér. Nemcsak ez a szempont nem egészséges egy házra nézve, de a réseken beáramló levegő akár 50 százalékkal is csökkentheti a szigetelőanyag hatékonyságát.

A hőhíd: „vezetőképesség akcióban”

Azt a jelenséget, amikor a belső térben lévő levegő érintkezik a külsővel, a mérnökök „hőhídnak” nevezik, amely egy helytelenül leszigetelt beton- vagy fagerenda közelében történik, ezáltal hozzájárulva a kondenzáció vagy egyéb káros jelenség kialakulásához.

Emellett ezek a kis légáramlatok a 20 cm-s szigetelés termikus ellenállását 50 százalékosra csökkenthetik. Így előfordulhat, hogy meg vagyunk elégedve a ház szigetelésének vastagságával, de azon csodálkozunk, hogy bár nagyok a fűtésszámláink, mégsem tudjuk biztosítani a házban a megfelelő hőmérséklet nyújtotta kényelmet.

Hogyan érjünk el egy folytonos vakolatot és a hőhidak kiiktatását?

A legfontosabb tényező a hőszigetelés folytonosságában az összekötő elemek csökkentése vagy megszüntetése. Minél több összekötő elem van egy épületben, annál nagyobb esélye van a hőhidak kialakulásának. A másik fontos tényező, amiről sokszor megfeledkeznek, a beton- és fagerendák szigetelése, ellenkező esetben kialakulhatnak hőhidak, és a kinti levegő könnyen bejuthat a lakótérbe.

Az utóbbi időben modern szigetelési technikák alkalmazásával próbálják kiküszöbölni a folytonosság megszakadását és a hőhidak kialakulását. Ilyen módszer például a poliuretán hab alkalmazása, ez kétkomponensű termék, melegen vihető fel, 3–5 percen belül terjeszkedni kezd. Minden szűk helyen utat csinál magának, betömítve akármilyen rést, elzárva a légáramlatok útját.

Abban a tizenöt évben, amelyben a lakások hőszigetelésével foglalkoztunk, tapasztaltuk a poliuretán hab szigetelő minőségét, időtálló ellenállását.

Ha több információt szeretne kapni a folytonos vakolás, illetve a poliuretán hab alkalmazásáról, egyik szakemberünk mindig készen áll arra, hogy Önt felvilágosítsa otthona kényelmének biztosításáról. Elérhetőségünk: 0786-262-177-es telefonszám, vagy több, befejezett projektet találhat a www.isorihner.ro honlapon.

 

Fizetett hirdetés!