Folytatódtak a Magyar filmnapok

Folytatódtak a Magyar filmnapok
Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezete ügyvezető elnökének ötlete nyomán Magyar filmnapok foglalták keretbe az idei Festum Varadinum ünnepségsorozatot, ennek elő-, illetve utórendezvényeként.


A programfelelősök a Balassi Intézet- Bukaresti Magyar Intézet (igazgató Kósa András László) és a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (elnök Nyíri Tamás) voltak.

Ennek megfelelően hétfő délután a váradi Lotus bevásárlóközpontban Cinema Palace mozi egyik termében A halálba táncoltatott leány című, 2011-ben készült zenés-táncos játékfilmet vetítették Hules Endre, László Zsolt, Melkvi Bea, Zsigmond Emőke és Kovács Lajos főszereplésével. Az alkotás alapja egy több száz éves ballada, az azonos című A halálba táncoltatott leány, amely a kísértésekről és a megalkuvásról szól. A balladai történetben is megkísértik a lányt, megvesztegetik különböző értékekkel, és amikor beadja a derekát, végül a halálba táncoltatják. A filmbeli történet pedig arról szól, hogy milyen kompromisszumokat kell megkötnie az életben az embernek, akár ahhoz is, hogy dolgozhasson vagy szerethessen, és ennek az allegóriája a tánc. Közreműködött a Honvéd Táncszínház, és az operatőr az Oscar-díjas, idén elhunyt Zsigmond Vilmos volt.

Címkék: