Folytatódott a szalontai legeltetés-ügy

Folytatódott a szalontai legeltetés-ügy

Szalonta Helyi tanácsa tegnapi ülésén megerősítette egy korábbi határozatát, és egy hónapot adott Vonica Costel juhásznak, hogy állatait eltüntesse a város legelőiről. Úgy tűnik, az ügynek még nincs vége.

Előző ülésén Szalonta önkormányzata, helyi gazdák panaszai alapján úgy döntött, hogy Vonica Costel juhásznak, mivel nem tartotta be a legeltetésre vonatkozó előírásokat, és többeknek kárt okozott, nem hosszabbítja meg a legeltetésre vonatkozó szerződését. Az eltelt időben a gazdák szerint semmi nem változott, az állatokat ugyanúgy legeltetik tovább, a juhász viszont megóvta a határozatot. A tegnapi ülésen 20 napirendi pont közül, mivel nagy volt a sajtó érdeklődése is, elsőnek kerítették sorra a baljóslatú 13.-as számút, mely újra a gazdák kontra juhász ügyet tárgyalta.

Érvek és ellenérvek

Előbbiek nevében Göndör Emeric emlékeztetett, hogy egy hónappal korábban nagyon örültek a határozatnak, viszont azt senki nem ültette gyakorlatba: ők azóta is végeztek ellenőrzéseket, és nevezett juhász emberei azóta is gond nélkül legeltetnek, s erről hat perces videofilmet is készítettek, melyet le is vetítettek a teremben. „A gazdák közül van, aki elköltözését fontolgatja. Menjen el az, aki csak ide jött, és nem fizet semmiért”, summázta véleményét Göndör. Vonica Costel ügyvédnőjével érkezett a gyűlésre, és mindent tagadott. Úgy vélte, hogy mivel ő senkinek nem okoz(ott) kárt, az ellene felhozott vádak csupán tönkretételét célozzák, s egy félmondattal nemzetiségi ellentétet is sejtetett. Ügyvédje szerint egyértelmű, hogy Göndör bosszúból kampányt folytatt védence ellen, mert több per is van köztük. Molnár István tanácsos pontosította: ez nem csak Göndör Imre ügye, hanem 15-20 gazdáé (többen jelen is voltak, többször közbe is kiabáltak). Az állategészségügyi hivatalnak nincs hozzáfűni valója a történtekhez, monda az intézmény képviselője, míg a Mezőgazdasági Igazgatóság aligazgatója, Szabó Zoltán kijelentette, hogy nem lehet legeltetni más kárára, majd az juhász ügyvédjének szegezte a kérdést: a törvényt vagy kliensét védi-e inkább?

Lesz még folytatás?

Több tanácsos is felszólalt még (Vasile Crisan, Ioan Sala), hangsúlyozva, hogy az önkormányzati határozatnak érvényt kell szerezni, a károsultak pedig kérjenek kártérítést. Végül megszavazták Mikló Ferenc tanácsos javaslatát, miszerint, amellett, hogy elutasítják a juhász óvását, felszólítják, hogy 30 napon belül (bár volt 10 napos ajánlat is) hagyja el állataival az önkormányzat legelőit, s csak saját vagy a bérelt területeket használja. Az történetnek nagy valószinűséggel nincs vége, ugyanis Vonica Costel (aki már helyi lakcímmel rendelkezik) többször is elmondta: ősznél hamarabb nem tudja csökkenteni állatainak számát, s azt sem tudja, hová mehetne velük…

Rencz Csaba