Folytatódott a Balassi-fesztivál

Folytatódott a Balassi-fesztivál
Február 11-én a Posticumban kezdődött el a Balassi-fesztivál. Az ott előadott versösszeállítást hétfőn és kedden váradi középiskolákban is bemutatták.

 

 

A Balassi, a madarakkal szárnyaló elnevezésű rendezvénysorozat keretén belül, amelyet az Európai Balassi Mozgalom hirdetett meg, a Bihar Megyei Könyvtár és a Szigligeti Színház együttműködése révén egy versösszeállítást és a katonaköltő madaras verseit tematizáló vetített kiállítást tekinthettek meg a Mihai Eminescu Főgimnázium diákjai és tanárai február 14-én délután az iskola dísztermében. A Balassi Bálint verseiből készült összeállítást hat tanuló (az Ady Endre Líceumból, a Mihai Eminescu Főgimnáziumból, a Lorántffy Zsuzsanna és a Szent László középiskolákból) adta elő, akiket Dimény Levente színművész készített fel.

 

Érthető és élvezhető

 

A műhelymunka, amelynek eredményét többször és több helyen is előadták a diákok, az Iskola a színházban, színház az iskolában program keretében jött létre. Dimény Leventétől megtudtuk, hogy tíz napig dolgozott a fiatalokkal, és ez idő alatt nem az volt a cél, hogy bemagolják a verseket, hanem, hogy érthető és élvezhető versösszeállítást adjanak elő Balassi verseiből. Az előadás közben a jelenlevők egy tematikus vetített képösszeállítást is megtekinthettek, amely Majoros Enikő könyvtáros közreműködésével készült Balassi életéről, az általa használt madárszimbólumokról és azokról a személyekről, akik megihlették. A képösszeállítást tartalmazó DVD-ből az iskola könyvtára is kapott.

 

Nagy Noémi