Folytatódik a vádaskodás reptérügyben

A megyei tanács PNL-frakciójának két tagja, Ionel Avrigeanu és Ioan Călin Gal
A megyei tanács PNL-frakciójának két tagja, Ionel Avrigeanu és Ioan Călin Gal
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Bihar megyei szervezete előkészítette a nagyváradi repülőtér igazgatótanácsának visszahívására és az igazgatói tisztség betöltésére meghirdetett versenytárgyalás leállítására vonatkozó határozattervezetét, melyet a megyei tanács legközelebbi, szombati ülésén akarnak előterjeszteni.


A tervezetről a megyei tanács PNL-frakciójának két tagja, Ionel Avrigeanu frakcióvezető és Ioan Călin Gal számolt be a sajtónak tegnap a párt Bihar megyei székházában. Utóbbi leszögezte: a javaslatban azt kérik, hogy a váradi repülőtér felügyeleti szerve, a Bihar Megyei Tanács hívja vissza a légikikötő igazgatótanácsát, mert annak összetétele nem teljesíti a 2011/109. számú sürgősségi kormányrendeletben előírt, az ilyen testületek összetételére vonatkozó feltételrendszert. A politikus szerint a testületben helyet kellene kapnia a megyei tanács két reprezentánsa mellett a turisztikai vállalkozások, az exportőrök, a kereskedelmi és szolgáltatói vállalkozások, a nagyváradi önkormányzat és a pénzügyminisztérium egy-egy képviselőjének is. A PNL beadványa úgy szól, hogy a tervezet napirendre kerülésétől számított tizenöt napon belül alakuljon új igazgatótanács.

Ioan Călin Gal kijelentette: a jelenlegi testületnek azért kell távoznia, mert nem teljesítette a vállalt célkitűzéseket, a tavalyi évhez képest elveszett az összes nemzetközi menetrend szerinti járat, és a belföldi vonalakon is csak a minimális járatszám üzemel, továbbá a jelenlegi igazgatótanácsi tagoknak nincs meg a megfelelő képesítésük és tapasztalatuk ennek a feladatnak az ellátására, „és ezért nem is voltak közvetlenül érdekeltek abban, hogy fejlesszék a repteret”. A megyei önkormányzati képviselő kifejtette, hogy tavaly körülbelül 220 ezer fős volt a váradi reptér utasforgalma, az idén eddig mintegy 40 ezer utasnál tartunk, és heti hatszáz utassal számolva az év végéig az utasforgalom nem fogja meghaladni az 50 ezret.

Versenytárgyalás

Az igazgatótanácsnak az is a bűne a PNL szerint, hogy törtvénytelen módon szervezte és szervezi az új reptérigazgató kiválasztására kiírt versenyvizsgát. Gal szerint a 2016/111. számú törvény és a 2011/109. számú sürgősségi kormányrendelet értelmében a versenyvizsgát az előző menedzser mandátumának lejártától számított harminc napon belül lehet csak elindítani, esetünkben ez a dátum 2019. szeptember 2., azaz Gheorghe Pasc korábbi igazgató lemondása hatályba lépésének a momentuma lett volna. Az igazgatótanács ennek ellenére már hónapokkal korábban beindította ezt a folyamatot. Hozzátette, hogy az új menedzser kiválasztásához szükséges elvárási okiratot nem az igazgatótanács, hanem a megyei tanács kellett volna összeállítsa. További vádként fogalmazódott meg az, hogy belső kiválasztási bizottságot alakítottak, mely testület minden tagjának humánerőforrás-szakértőnek kellene lennie, de a felállított bizottság nem tesz eleget ennek a kritériumnak, ugyanakkor nem alakítottak fellebbezési bizottságot, ami szintén szükséges lett volna. „Mindent titokban csináltak, mert egyetlen céljuk volt: olyan igazgatót kinevezni a váradi reptér élére, aki ne végezze a dolgát. Mindez nem más, mint nevetséges próbálkozás arra, hogy eltakarják a megye lakossága elől a váradi repülőtér valós, katasztrofális helyzetét. Csak egy hallgatólagos megegyezés a megyei tanácsot irányító Pásztor Sándor és a reptér igazgatótanácsának elnöke, Bimbó Szuhai Tibor között hozhatott ebbe e helyzetbe minket. Egyetlenegy közös érdekük volt: a nagyváradi repülőtér felszámolása” – hangzottak Gal súlyos vádjai. A politikus megjegyezte azt is, hogy a reptér új termináljának befejezése egy éve és három hónapja csúszik, a mintegy hárommillió lejre becsült büntetőkamatok behajtásáról pedig egyelőre nem tudni semmit.

Ionel Avrigeanu arra emlékeztetett, hogy Pásztor Sándor azt ígérte: nemzetközi versenyvizsgát hirdet az igazgatói tisztségre, de ő maga nem látta sehol a nemzetközi és a hazai sajtóban publikálva ezt a szándékot.

Kérdésre kérdés

Újságírói kérdésre válaszolva Avrigeanu azt mondta, hogy büntetőjogi eljárást nem fog kezdeményezni a párt, hanem csak napvilágra hozza a szabálytalannak, törvénytelennek vélt dolgokat, ezek alapján az erre hivatott hatóságok dolga hivatalból büntetőjogi eljárást indítani.

Mi azt szerettük volna megtudni, hogy a PNL miért csak most jött elő ezekkel a kifogásokkal, hiszen, ha valóban törvénytelen a menedzser mandátumának lejárta előtt új versenyvizsgát szervezni, akkor ez már júliusban, a váradi reptér igazgatótanácsának első ez irányba tett lépéseikor is nyilvánvaló kellett legyen a politikusok számára. Tudni szerettük volna, hogy ez a többhónapos hallgatás összefüggésbe hozható-e azzal a megegyezéssel, amit Ilie Bolojan, a PNL megyei elnöke kötött Cseke Attilával, az RMDSZ megyei elnökével arról, hogy néhány hónapig nem bolygatja a váradi reptér ügyét. Felvetésünkre Avrigeanu egy kérdéssel válaszolt: „Ön szerint Antik Cristina megfelelő személy a reptérigazgatói tisztségre?” – megnevezve az egyetlen ismert jelöltet. Ioan Călin Gal pedig kijelentette, hogy csak néhány nappal ezelőtt jutott tudomásukra mindaz, ami a reptéren történt. „A dokumentumokat senki nem bocsátotta a rendelkezésünkre, nem voltak feltéve a megyei tanács honlapjára, senki nem tájékoztatta a tanácstagokat” – állította.

Minden publikus

Röviden reagált lapunknak a vádak egy részére Bimbó Szuhai Tibor, a reptér igazgatótanácsának elnöke. Kijelentette: az elvárásokat tartalmazó okiratot a 109-es rendelet értelmében nem a megyei tanács, hanem ők kell összeállítsák. Cáfolta azt a megállapítást is, hogy titokban zajlott volna a versenyvizsga megszervezése és annak előkészítési folyamata. „A törvény szerint a menedzser mandátumának lejárta előtt három hónappal kötelesek vagyunk elkezdeni a kiírást pontosan azért, hogy mire lejár a megbízatás, addigra lehetőleg legyen meg az új vezető. Október közepén járt volna le Pasc mandátuma, mi a júliusi igazgatótanácsi gyűlésen tárgyaltunk először a versenyvizsga szervezéséről. Az igazgatótanácsi ülések összes jegyzőkönyve nyilvános, elérhető a reptér honlapján. A hirdetést közöltük a Ziarul Financiar és a Bursa országos lapokban, a reptér honlapjára angol nyelven is feltettük” – állította. Az volt az elképzelés, hogy minél többen jelentkezzenek a versenyvizsgára, lehetőleg külföldiek is, ezért nem volt kritérium a román nyelv ismerete. „Volt is két érdeklődő, akikkel beszéltünk, egy németországi és egy litvániai, ám bértábla határozza meg, mennyi fizetést lehetne adni nekik, és emiatt ők már nem is jelentkeztek” – fogalmazott Bimbó Szuhai.

Pap István

Címkék: , ,


A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .