Folytatódik a tiltakozás

Folytatódik a tiltakozás
A nagyváradi egészségügyi alkalmazottak nagy része kedden, a japán sztrájk második napján is viselte a háromszínű karszalagot, de ettől eltekintve ugyanúgy zajlott a munka, mint bármely más napon.

Az egészségügy különböző szektorait magába foglaló szövetségnek, mely a tiltakozó akciósorozatot kidolgozta, a gyógyszerészkamara is tagja. Amint Laura Vicaştól, a Bihar megyei Gyógyszerészkamara elnökétől megtudtuk, a patikusok között is van, aki viseli a karszalagot. A Bihar megyei szervezet támogatja az akciót, tagjaik a szövetség összes követelésével egyetértenek és különösképpen a kórházi gyógyszerészek helyzetében várnak változást. „Ők eléggé hátrányos helyzetben vannak, egy egyszerű kórházi gyógyszerésznek a fizetése szégyenletesen alacsony.

Részt vesznek

Fontos lenne, hogy a kórházi gyógyszertárak önálló kórházi osztálynak minősüljenek, a gyógyszerészeket pedig osztályvezetőként fizessék” – fejtette ki a Bihar megyei elnök. Mint hozzátette, a magángyógyszertáraknál más a helyzet, a fizetések is más kritériumok alapján vannak megállapítva. Az ő esetükben kevéssé valószínű, hogy egy esetleges általános sztrájkhoz csatlakozzanak, de együtt éreznek kórházakban dolgozó kollégáikkal.

A háziorvosok is egyetértenek a követelésekkel, bár ők külön egyesületként nem csatlakoztak a szövetséghez (az orvoskamara viszont, melynek a legtöbb háziorvos is tagja, igen). Dr. Vajda Mónika, a Háziorvosok Egyesületének Bihar megyei elnöke lkérdésünkre elmondta: magától értetődőek a követelések, s magukon az akciókon is részt vesznek, kivéve a sztrájkot, melyhez ilyen formában nem tudnak csatlakozni. Ők ugyanis nem alkalmazottak, hanem engedéllyel rendelkező magánszemélyek és a keretszerződésük nem teszi ezt lehetővé. Mindazonáltal, ha a szövetség sztrájkba lép, a háziorvosok is megtalálják majd a módot arra, hogy részt vegyenek a tiltakozási akción. „Reméljük, hogy a szövetségnek sikerül kiegyeznie a kormánnyal és nem lesz szükség ilyesmire” – tette hozzá. Tegnap amúgy egyes háziorvosok is viseltek karszalagot, de ugyanúgy fogadták a pácienseket, mint egyébként.

Kevés támogatás

Dr. Şandru Alin, a Bihar megyei Fogorvoskamara elnöke elmondta: jelenleg semmilyen szerződéses kapcsolatban nem állnak az egészségbiztosítási pénztárral, megszűnt minden, fogorvosi beavatkozásokra vonatkozó állami támogatás. A jelenleg közvitán álló egészségügyi alapcsomag tartalmaz ugyan néhány fogorvosi beavatkozást is, ezek száma azonban minimális. A Bihar megyei elnök szerint számukra most az lenne a legfontosabb, hogy ne kelljen minden egyes alkalommal újabb és újabb összegeket kifizetni a fogorvosi rendelők működtetéséhez szükséges engedélyek felújításakor. Ezeket az összegeket mindenütt a világon egyszer fizettetik ki a fogorvosokkal, tette hozzá. Egyébként, mivel magánpraxisuk van, kevéssé valószínű, hogy csatlakozzanak egy esetleges általános sztrájkhoz.

Neumann Andrea