Folytatódik a szlovák állampolgársági törvény ellen meghirdetett aláírásgyűjtés

Mint ismeretes, Tőkés László EP-képviselő kezdeményezésére a szlovák államhatalom kettős állampolgárságot büntető gyakorlata ellen indított aláírásgyűjtést az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei szervezete és a Magyar Állampolgárok Klubja.

A Nagyváradon meghirdetett Felvidéki Szolidaritás Napján mintegy százan csatlakoztak a kezdeményezéshez, de az akció ezzel nem ér véget. Az elkövetkező hetekben a Demokrácia Központban (Széles/Menumorut utca 23. szám), illetve Tőkés László nagyváradi irodájában (Jean Calvin 2. szám) várják mindazokat, akik kézjegyükkel is szolidaritást vállalnak a szülőföldjükön hontalanná vált felvidéki testvéreinkkel.

 

A folyamodványt a szervezők – a Szolidaritási Nyilatkozattal együtt – eljuttatják a szlovák kormány illetékeseihez. Az aláírásgyűjtést hamarosan az interneten is meghirdetik magyar, román és angol nyelven. Szlovákia törvénytisztelő, adófizető, magyarságukat büszkén vállaló állampolgárait, ‒ mint minden más európai polgárt – megilleti a szabad identitásválasztás joga, amiképpen az anyanyelvhasználat joga is. Ezért kérik a Kárpát-medencei magyarság öntudatos tagjait, hogy csatlakozzanak a hátrányos megkülönböztetést és jogfosztást szenvedett felvidéki magyar nemzeti közösségünk védelmében hirdetett petícióhoz.

 

Tőkés László