Folytatódik a reptér korszerűsítése

Folytatódik a reptér korszerűsítése
A tervek szerint jövőre új kifutópálya létesül a Nagyváradi Reptéren, a beruházás értéke 50 millió euró, mondta Gheorghe Pasc reptérparancsnok a félixfürdői konferenciát megelőzően.

Több sajtónyilatkozat is elhangzott a Románia Repterek Egyesületének félixfürdői, háromnapos évi konferenciáját és közgyűlését megelőzően. David Ciceo, a kolozsvári nemzetközi reptér vezérigazgatója például arról szólt: a romániai repterek forgalma évről évre húsz százalékkal nő, s ezzel meghaladja az európai átlagot is. Míg 1996-ban másfél millióan utaztak repülővel Romániában, mostanra ez a szám megtízszereződött. Ez nemcsak siker, hanem kihívás is, hiszen a reptereknek már új kívánalmaknak kell megfelelniük, a biztonsági előírások is jóval szigorúbbak lettek. Mindehhez megfelelő személyzetre is szükség van, s előreláthatóan a következő öt év során több mint ezer személyt fognak majd alkalmazni. A megfelelően képzett személyek hiánya kissé megnehezíti a folyamatot, így az alkalmazások során a jelentkezők hozzáállására fektetnek nagyobb hangsúlyt, a szakképesítést pedig utóbb biztosítják.

Lépések

Gheorghe Pasc nagyváradi reptérparancsnok elmondta: a Nagyváradi Reptéren jelentős korszerűsítések zajlottak az utóbbi évek során, s például az izraeli El Al légitársaság képviselői biztonságosnak ítélték, de rámutattak arra is, hogy szükséges egy új kifutópálya megépítése. Megtörténtek az első lépések, a megvalósíthatósági terv elkészítésére vonatkozó versenytárgyalás jövő héten lesz – és ha nem késlelteti semmi a folyamatot – jövő év közepére létre is jöhet a kifutópálya a hozzá tartozó infrastruktúrával együtt. Az előkészítő fázisra a Bihar Megyei Tanács már elkülönített 1,7 millió eurót, a kifutópálya megépítéséhez szükséges teljes összeg viszont, melyet különböző forrásokból fognak majd előteremteni, eléri az ötmillió eurót. Az új kifutópályát a Schengeni Övezethez való csatlakozás is szükségessé teszi, fontos ugyanis, hogy külön kifutópályán induljanak az övezeten belüli és az övezeten kívüli járatok, mondta a reptérparancsnok.

A konferencia ünnepélyes megnyitóján David Ciceo köszöntötte az egybegyűlteket, majd Pásztor Sándor Bihar Megyei Tanácselnök szólt a jelenlévőkhöz, kiemelve, hogy a Nagyváradi Reptér nagy fejlődésen ment át és a folyamat folytatódik. A megnyitó során felszólalt Daniela Cîmpan, a Szeben Megyei Tanács elnöke, Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Mihail Ionescu, a Szállításügyi Minisztérium légi szállítási igazgatóságának vezetője, Armand Petrescu, a Román Civil Légihatóság vezetője, Gabriel Dumitrescu, a Romatsa vezérigazgatója és Gheorghe Pasc váradi reptérparancsnok.

A szerdától pétekig tartó konferencia során főleg a kompetitivitás különböző aspektusairól tárgyalnak – egyebek mellett légi-biztonsági előírásokról az uniós előírások tükrében, új biztonsági rendszerekről és technológiákról, kereskedelmi és marketing stratégiákról.

Neumann Andrea

Címkék: ,


A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .