Folytatódik a kompetenciák felmérése

A vizsgaközpontok bejáratánál kifüggesztették a román, valamint az anyanyelvi kompetenciavizsgák eredményét, tegnap pedig a digitális kompetenciák felmérésével folytatódott az érettségi menete.

Ami a román nyelvi kompetenciákat illeti: mint arról már beszámoltunk, a 148 végzős közül, aki az Ady Endre líceumban vizsgázik, 119-en a legjobb, vagyis a tapasztalt nyelvhasználói minősítést kapták, 27-en haladó, ketten pedig átlagos minősítésben részesültek. Az anyanyelvi szóbelin pedig kivétel nélkül mindenki a tapasztalt nyelvhasználói minősítésben részesült.

A 49 végzős közül, aki a Szent László római katolikus gimnáziumban érettségizik, románból 19-en kaptak tapasztalt nyelvhasználói minősítést, ugyancsak 19-en bizonyultak haladóknak, tizenegyen pedig az „átlagos” minősítést kapták. A magyar szóbelin pedig négy „haladó” minősítés kivételével mindenki tapasztalt felhasználói minősítésben részesült.

A digitális kompetenciák felmérésére három napot állapított meg az oktatási minisztérium: a pénteket, a hétfőt, valamint a keddet. Az Ady Endre középiskolában mindhárom napon vizsgáznak a végzősök. Amint Ciubotariu Éva aligazgatótól megtudtuk, a vizsga minden alkalommal egytől három óráig tart, a tanintézet két, számítógépekkel ellátott termében naponta ötven körülien bizonyítják digitális kompetenciáikat. Az első negyedóra során olyan feladatokat kapnak, melyekhez internet hozzáférésre is szükségük van, ezt követően az internetet leállítják, ugyanis a többi feladathoz már nem szabad böngészniük. Szerdától péntekig tart az idegen nyelvi kompetenciák felmérése, majd egy hét szünet következik, ezt követően pedig az írásbeli próbákkal folytatódik az érettségi.