Folytatódhat a diószegi kastély renoválása

Folytatódhat a diószegi kastély renoválása
Belátható távolságba került a bihardiószegi Zichy kastély eddig nem renovált részének rendbe tétele, derült ki a kedden délután tartott projektindító konferencián.

Tavaly kora tavasszal zárult le a bihardiószegi Zichy kastély részleges felújításának projektje, aminek keretében a teljes ingatlanon kicserélték a tetőzetet, mintegy harmadában a belső részt is rendbe tették, ebben kapott helyet egy, az Érmellék élővilágát bemutató múzeum, a könyvtár, illetve gyűlésterem is. Utóbbiban tartották meg kedden délután azt az újabb projektet elindító konferenciát, mely a kastély többi részének renoválását célozza a Vidékfejlesztési Beruházások Finanszírozásának Ügynöksége (Agenția pentru Finanțarea Investiților Rurale – AFIR) támogatásával. A megjelenteket Mados Attila polgármester köszöntötte, kifejezve reményét, hogy a kastély belátható időn belül visszakapja régi “fényét”, amikor a régió gazdasági és közéletének jelentős központja volt.

Az igazgató is megnézte

A polgármester ugyanakkor elsorolta a megvalósított és tervezett egyéb községfejlesztési beruházásaikat: új iskolaépület, aszfaltozás, multifunkcionális központ hátrányos helyzetű lakosoknak (mosdóval, mosodával, ügyintézési részleggel), szociális otthon konyhával, stb. Dr.Szabó József neonatológus helytörténészi minőségében ismertette röviden, de alapossággal a B-kategóriás műemlék és a Zichy család történetét, kifejtve: a diószegiek kötődnek a Zichykhez és az épülethez. Az AFIR-t Cristian Buzlea megyei igazgató képviselte, aki eljött a gyakorlatban is megnézni, mit is támogat intézménye. Elmondta: a támogatások felhasználásában az egész régió jeleskedik, közte Diószeg is, mely egy impozáns épületet tehet most majd rendbe, de ennek akkor lesz értelme, ha élettel töltik azt meg. Szabó Ödön, a körzet parlamenti képviselője arról szólt, hogy a térségben gyakorlatilag nincs község, amelyiknek ne lenne nyertes pályázata infrastrukturális fejlesztése.

Jobb községnek lenni

A politikus hozzátette: ilyen értelemben jobb községnek lenni, mint kisvárosnak, hiszen nagy hibája a támogatási rendszernek, hogy az 50 ezernél kevesebb lakosú városok (márpedig Biharban Várad kivételével csak ilyenek vannak) megyei jogú városokkal kell versengjenek a támogatásokért. Ám amit itt rendbe tesznek, annak hasznát is fogják venni, fejezte be beszédét a képviselő az igazgatóhoz fordulva. Kérdésünkre Mados Attila elmondta: 500 ezer euró a támogatás összege, a szerződés aláírása után a közbeszerzési eljárást elindították (ezt is felügyeli az AFIR). Reményeik szerint jövő márciusban írhatják alá a kivitelezési szerződést, a majdani munkálatot pedig még legalább két munkafázis követi: az épület alatti, nem kevésbé értékes pincék renoválása, illetve az udvar és az épület környezetének rendbe tétele.

Rencz Csaba