Folytatni a templommentést

Folytatni a templommentést
Nagyvárad- Pünkösdhétfőn az esti szentmise keretében a Szent László plébániatemplomban hálát adtak Istennek, és ünnepeltek a templom megmenekülésének 51. évfordulója alkalmából.

Pünkösdhétfőn este hálaadó ünnepi szentmisét tartottak a váradi Szent László plébániatemplomban abból az alkalomból, hogy ötvenegy évvel ezelőtt megmenekült a lebontástól. Az evangéliumi részlet Szent János könyvéből szól.
Prédikációjában Pék Sándor esperes-plébános kiemelte: pünkösdkor világszerte a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját ünneplik, 1964-ben azonban inkább temetési hangulat uralkodhatott ekkor az újvárosi egyházközségben, hiszen bezárták a templomot, és bejelentették, hogy le fogják bontani. Sok mindenről és mindenkiről lehetne és kellene beszélni tehát amíg eljutunk addig a csütörtökig, amikor visszavonták a rendeletet, a tisztelendő azonban szentbeszédében ehelyett inkább úgymond a dolgok mélyére tekintett, hiszen- mint fogalmazott- a templom lebontása csupán a felszín volt, és mélyebben ennél lényegesebb üzenettel bíró dolgok történtek.

Galamb alakú

Hangsúlyozta: a tabernákulum a templom szíve, kevesen tudják azonban, hogy az első bazilikák építésekor galamb alakú volt (a Szentlélek jelképe), lelógott az oltár elé. Ott őrizték az oltáriszentséget, melyet a szentmisén átváltoztattak, elvitték a betegeknek, a börtönben levőknek. Különös szimbolikája volt így annak, hogy éppen pünkösdkor, a Szentlélek ünneplésekor ürítették ki a tabernákulumot, ugyanis ennek jelentése az, hogy nemcsak néha-néha, vagy félig-meddig, hanem állandóan egybeér az Ég a Földdel, vagyis Isten folyamatosan velünk van. A hatóságok tehát döntésükkel valójában ezt a jelenlétet is likvidálni akarták. Sajnos azonban nem mondhatjuk el, hogy akkor sötét volt, és most minden ragyog, hiszen ma is van úgy, hogy akár bennünk sem ér össze az Ég és a Föld, tette hozzá a plébános.
Arra is emlékeztette ezután a híveket: a hatóságok emellett eloltották a gyertyákat is, melyek az őskeresztények templomaiban nem csupán a világítást szolgálták, hanem az öröm üzenetét is kifejezték, mely a keresztények egyik alapvető jellemvonása, valamint bezárták a kaput, vagyis ki akarták zárni Krisztus követőit abból a belső világból, ahol fokozottabb az isteni jelenlét.
„Ötvenegy évvel ezelőtt megmenekült a templom. Jöjjünk ide napjainkban mi is azzal az örömmel és lelki igénnyel, hogy folytatjuk ezt a mentést nemcsak azáltal, hogy ott vannak a virágok a templom körül, hanem azáltal is, hogy olyan lelki életet élünk, úgy vagyunk Krisztus követői, úgy van jelen életünkben Isten, hogy ez a templomot soha ne tudják bezárni, lebontani vagy köveit elhordani”-tanácsolta Pék Sándor atya.

Fenyő girlandok

A szentmise után az ünneplők kivonultak a templom bejárata elé, ahol égő gyertyákkal a kezükben imádkoztak és énekeltek, így tisztelegve azok előtt, akik áldozatot hoztak több mint öt évtizeddel ezelőtt. Ugyanakkor az összetartozás, összefogás, remény és szépség jeleként egy 110 méter hosszú, virágokkal díszített fenyő girland volt a templom külső falára felhelyezve, mely körül az egybegyűltek csak azért nem alkottak élőláncot, mivel a Szent László téren zajló építkezési munkálatok ezt nem tették lehetővé. Az ünnepségen közreműködött a Kribus Mónika kántor-karnagy vezényelte Halmos László kórus.

Ciucur Losonczi Antonius