Folytatják a parkoló építését

Folytatják a föld alatti parkoló építését
Folytatják a föld alatti parkoló építését
Nemrég ismét nekiálltak a Kossuth utcai föld alatti parkoló építésének, tudatta Florin Birta alpolgármester. Hamarosan végeznek a Nymphaea akvaparkot környező utcák felújításával.

Mintegy egy éves szünet után, július végén ismét nekifogtak a Kossuth utcai föld alatti parkoló építésének, mondta el az alpolgármester a keddi, helyszíni sajtótájékoztatón. Mivel a parkoló mélyen a talaj szintje alatt, ráadásul a Körös közvetlen közelében épül, a munka nagy körültekintést igényel, s az építést végző cég a tervező állandó jelenlétét igényelte, azonban erre nem volt mód, ugyanis a tervezéssel egy kolozsvári céget bíztak meg. Az eltelt idő alatt a nagyváradi Tehnoproiect vette át a tervezést, így ismét elkezdődhetett a munka. A föld alatti parkoló megépítése korántsem egyszerű, több szigetelésre van szükség, sőt, maga a fal is több rétegből áll majd. A polgármesteri hivatal az RCS/RDS céggel közösen építi, a létesítmény négyszintű lesz és négyszáz új parkolóhelyet biztosít majd. A tervek szerint jövő év végéig lesz készen.

Hamarosan meglesz

Végükhöz közelednek a Nymphaea akvapark környékén lévő utcák korszerűsítését célzó munkálatok. A Codrilor, Olteniei, Piatra Craiului és a Strand sétány kereszteződése, valamint az említett utcák egyes szakaszainak felújítása 3,7 millió lejbe került, a munkálatokat a nagyváradi Gauss Topo Kft., az Abed Nego Kft., valamint a Titmoteh Kft. Végezte. A Codrilor utcát egy mintegy hatszáz méteres szakaszon a vasúti sínek irányába „tolták”, bal oldalán támaszfalat építettek, a környéken lévő patakot lefedték, továbbá kerékpár utat alakítottak ki a Bunyitay-ligetben, melyet a közeljövőben összekötnek majd a Magheru utcával, később pedig a Szilvás melletti Prezan-híddal. Az akvapark, az olimpiai medence, valamint a fedett medence előtt 120 új parkolóhely létesült, a környéken lévő parkolóhelyek száma így már mintegy hatszáz körüli, s többek között három autóbusz parkolóhelyet is kiépítettek.
A munkálatokat tavaly novemberben kezdték el, s hat hónap alatt kellett volna befejezniük, azonban, mivel a vártnál több munkálatot igényelt a beruházás, a határidőt kitolták augusztus végéig. Ősszel fákat ültetnek majd a Codrilor utca és a vasúti sínek közötti részen, s még hátravan a kereszteződésben lévő zöldövezet kialakítása, ez utóbbi hamarosan meglesz, tudatta az alpolgármester.