Folytatódnak az útjavítások Szatmár megyében

Folytatódnak az útjavítások Szatmár megyében
Szatmár megye – Csehi Árpád megyei tanácselnök elmondta, a megyében jelenleg 19 út foltozása van folyamatban. A munkálatokat megnyert cégek nem tudják tartani a határidőt, emiatt büntetésre számíthatnak majd.

A megyei tanács legutóbbi ülésén kisebb nézeteltérés alakult ki, hisz a PD-L tanácsosai azt kérték, halasszák el a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Kamara igazgatójának a leváltását. Csehi Árpád megyei tanácselnök elmondta, Sorin Osan Berinde, az intézmény eddigi igazgatója nem felelet meg a funkció betöltésére vonatkozó feltételeknek, azonban az ő helyét egy korlátozott jogkörrel felruházott ideiglenes igazgató veszi át, hisz nem maradhat egy intézmény és 30 személy vezető nélkül. A tanácsosok végül elfogadták a tanácsi határozatot, és jelenleg Fodor István aligazgató vette át az intézmény vezetését.

A hétfői tanácsülés napirendi pontjai között szerepelt a szatmárnémeti repülőtér költségvetésének elfogadása is. A reptér idén a tavalyi költségvetés 81 százalékából kell hogy fedezze a fenntartását.

Fejlesztésre szánt összegek

A megyei tanácsülésén elfogadták azt a tanácsi határozatot mely által 1 millió 141 ezer lejt fordítanak különböző projektek fedezésére, melyből többek között 173 ezer lejt kapott Turc a Turc-Ugocsa mikrorégió kialakításának fedezésére, Mikola 137 ezer lejt, Tasnád 408 ezer lejt a vízhálózat bővítésére. A hétfői tanácsülésen nem hiányozhatott az avasi autópályaként ismert útszakasz felújításának visszatérő ügye sem, melyről most Valentin Macec érdeklődőtt. Csehi elmondta, még mindig tárgyalás alatt van az ügy, és ha nem születik hamarosan döntés, akkor elveszíthetik a támogatást. Amennyiben ez bekövetkezik, a megyei tanács bepereli majd azt a céget, mely megfellebbezte a versenytárgyalás eredményét, és kártérítést kérnek majd tőlük.

A nehézgépjárművek ártanak

A tanácselnök értesítette a tanácsosokat arról, hogy a Tasnád és Tasnádcsány közötti 4 kilométernyi útszakasz aszfaltozása elkezdődött, ugyanakkor a napokban aláírják a Luna Seshez vezető út megépítésére és a csatornahálózat kiépítésére vonatkozó munkálatok elkezdéséről szóló megbízást. Mivel a tanácsosok körében felvetődött a kérdés, hogy miért nem tartósak az útjavítások, a tanácselnök elmondta, a nehézgépjárművek sokszor túllépik a megengedett maximum súlyhatárt, így rontják az utak minőségét. Elmondta, hamarosan beszereznek még egy gépjárművek mérésére alkalmas mérleget, így a súlytöbblettel közlekedő nehézgépjárműveket kitiltják az utakról. Azt mindenkinek tudnia kell, hogy a közutakon 25 tonna a megengedett szállítmány súlya, nem 40 tonna.