Folyékony műtrágya szivárgott egy vasúti tartálykocsiból Madéfalván

Fotó: ISU Harghita/Facebook
Fotó: ISU Harghita/Facebook
Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka sikerült átfejteni egy másik tartálykocsiba a megrepedt vasúti kocsiból a folyékony műtrágyát a madéfalvi (Siculeni) állomáson, tájékoztatott Alina Ciobotariu, a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) szóvivője.

A művelet problémamentesen zajlott, a Román Vasúttársaság (CFR) dolgozói fejtették át a vegyi anyagot a Marosvásárhelyről szerda este küldött ép tartályba. Amíg a művelet zajlott, a tűzoltók végig a helyszínen voltak, hogy egy esetleges katasztrófát megelőzzenek.

A hatóságokat szerda reggel riasztották a madéfalvi vasútállomásra, miután vasúti alkalmazottak észlelték, hogy folyékony műtrágya szivárog ki egy vasúti tartálykocsiból, amely a Marosvásárhelyről Giurgiuba tartó szerelvény része volt. A kocsit egy másik vágányra vontatva elszigetelték és kihívtak egy vegyvédelmi alakulatot Neamţ megyéből. A helyszínt a környezetőrség, a rendőrség és a csendőrség egységei biztosították.

Az incidens jelzésekor a tartálykocsiban 23 tonna folyékony, URAN típusú műtrágya volt, de egyelőre nem tudni, mennyi folyt ki ebből a talajra.

Emiatt a környezetőrség és a Vízügyi Igazgatóság megfigyelés alatt tartja a talajvíz hálózatot és fel fogja szólítani a CFR teherszállító részlegét, hozzon intézkedéseket a terület vegyszermentesítésére. A helyi hatóságok pedig azt tanácsolták a vasútállomás környékén lakóknak, hogy a laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséig ne igyanak vizet a kutakból.

www.agerpres.ro