Folyamatos a hóeltakarítás

Folyamatos a hóeltakarítás
Nagyvárad- A váradi önkormányzat hétfőn közleményt bocsátott ki, mely szerint a hóeltakarítással megbízott RER ökológiai szolgáltató csapatai folyamatosan tisztítják az utcákat és törik a jeget.

 

 

Az elmúlt napok intenzív havazása nagy gondot okozott a városi közlekedésben, főleg a hétvégén érezhették úgy a gyalogosok és a gépjárművezetők egyaránt, hogy a hóeltakarítással megbízott entitások nem állnak a helyzet magaslatán. A városnegyedekben levő kisebb utcák közül több szinte megközelíthetetlenné vált kocsival, a járdák csúsztak és több órába telt, amíg valaki kiszabadította a parkolóhelyen levő autóját a hó fogságából. A realításnak némiképp ellentmondva, a történtekkel kapcsolatban hétfőn közleményt bocsátott ki az önkormányzat, melyben jelezte, hogy RER ökológiai szolgáltató csapatai folyamatosan tisztítják az utcákat és törik a jeget. Összesen nyolc hóeltakarító ekével járták az utcákat, olyan övezetekben akciózva, mint például a Matei Corvin utca, a Frigo Expres felé vezető út, a Tudor Vladimirescu/Körös utca és környéke, a Partenie Cosma Gazdasági Líceum felé vezető utca, a Megyei Könyvtár és a Területi Munkafelügyelőség térsége.

Közel 100 alkalmazott kézi erővel seperte a havat, törte a jeget, vagy fellapátolta az útkereszteződéseknél vagy parkolókban felgyűlt hóbuckákat a teherautókba, melyeket aztán az Octavian Goga utcai platóra szállították. Összesen 400 tonna sót, 500 köbméter homokot és csaknem 50 tonna kálcium-kloridot szórtak szét. Ezzel kapcsolatban Ionel Ban igazgató azt mondta: a hétfői nap folyamán igyeztek eljutni a tömbházak közti kisebb utcákba is, de mínusz Celsius fokban, ahány fokot az elmúlt napokban Váradon mértek, a csúszászgátló anyagoknak a hatása jelentősen csökken.

 

Tömegközlekedés

 

Carmen Tocuţtól, a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) szóvívőjétől azt az információt kaptuk, hogy a busz és villamosközlekedésben nem okozott jelentősebb fennakadást a hóhullás, szombatról vasárnapra virradó éjszaka különben egy hóekével ellátott motorkocsi járta a várost. A távolsági buszállomás diszpécser szolgálatának ügyeletese azt közölte honlapunkkal, hogy az elmúlt napokban a járatok állítólag célba értek, a vasútállomás pedig jelezte, hogy tegnap reggel 8.29 perckor a Nagyvárad és Konstanca között közlekedő 1631-es számú Interegio szerelmény nem érkezett meg időben a partiumi megyeközpontba, 200 perces késésre lehetett számítani. Ifj. Pásztai Ottó, a Rulikowski temető gondnoka azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: folyamatosan takarítják a létesítmény sétányait, szórják a homokot, így járhatóak az útvonalak.

 

A Polgármesteri Hivatal ugyanakkor arra is figyelmezteti a polgárokat, illetve a lakótársulásokat, hogy 2006/725. számú, utólag módosított helyi tanácsi határozat értelmében azon ingatlanok elől, ahol laknak, vagy tevékenységet fejtenek ki, kötelesek eltakarítani a havat és a jeget, mert ellenkező esetben 500 és 2000 lej közötti bírságra számíthatnak. Egyébként a hóeltakarítással kapcsolatos gondokat a RER diszpécserszolgálatánál lehet jelezni, melynek telefonszáma: 0259/433.195.

 

Ciucur Losonczi Antonius