Folyamatban a hivatal átvétele

Akt.:
Folyamatban a hivatal átvétele
Nagyvárad- Valószínűleg csütörtökön fogják beiktatni tisztségébe Huszár Istvánt, Várad új RMDSZ-es alpolgármesterét, aki az ilyenkor szokásos procedúrák után jövő hétfőn kezdheti majd el az érdemi munkát.

Mint ismert, a legutóbbi, február 12-i tanácsülésen többek közt két, a város vezetését befolyásoló, azaz módosító döntés született: az egyik Ovidiu Mureșan addigi PSD-s alpolgármester leváltásáról, és egy másik egy új alpolgármesternek, vagyis az RMDSZ-es Huszár Istvánnak a kinevezéséről. A testületnek ezt követően tíz nap áll a rendelkezésére, hogy ezt végrehajtsa, ami azt jelenti, hogy a határozatnak az önkormányzati közlönyben is meg kell jelennie. Információnk szerint ez február 19-én fog megtörténni, illetve a kinevezési határozatot kommunikálják Claudiu Pop prefektussal, valamint Ovidiu Mureșannal és Huszár Istvánnal is, utóbbi pedig gyakorlatilag átveheti a mandátumát.
Szerdán Huszár István arról tájékoztatta az Erdély Online-t: bár az említett procedúrákon túl kell esni, azért az elmúlt napokban sem unatkozott. Hétfőn például találkozott Ovidiu Mureșannal, hogy elbeszélgessen vele azokról a projektekről, melyeket eddig az ő fennhatósága alá tartozó intézmények, igazgatóságok ültetnek gyakorlatba (úgymint az ASCO, a Gazdasági Igazgatóság, vagy az Ingatlankezelőség). Ezek közül úgymond az egyik „legsúlyosabb” igazgatóság a gazdasági, hiszen a költségvetés kidolgozása és végrehajtása mellett, ehhez kapcsolódva feltételezi a helyi adók és illetékek beszedését, valamint a kényszervégrehajtásokat is. Az Ingatlankezelőség (AIO) viszont talán a legdiverzifikáltabb tevékenységet feltételező igazgatóság, hiszen ide tartoznak egyebek mellett a telkek, az önkormányzati tulajdonban levő épületek, a műemlékek, a parkolók, a topográfiai munkák. „A sokszínűség ellenére nem félek ettől a feladattól sem, hiszen minél több a lehetőség, annál több esély van a fejlődésre”- hangsúlyozta az alpolgármester, hozzátéve: magyar történelmi múltunk szempontjából kiemelkedő fontosságúnak tartja a műemléképületek restaurálását, valamint a várban zajló felújítási munkálatok minél hamarabbi befejezését.
A felsoroltakon kívül őhozzá fognak tartozni még a tömegközlekedéssel (OTL) és a közterület-fenntartással (ADP) kapcsolatos ügyek is. Emellett valószínűleg ő fogja betölteni a nemrég létesített turisztikai egyesület alelnöki tisztségét is, mely eddig szintén Ovidiu Mureșané volt. Megjegyezte: az úgynevezett HU-RO, vagyis határon átnyúló befektetések ugyan a polgármester reszortjai, de mivel magyar vonatkozásúak is, szeretne ezekre is jobban odafigyelni.

A régi bútorok

Kedden protokolláris inkább dolgokkal foglalkozott, ugyanis konzuli nap volt az RMDSZ-nél: több mint 200 ügyet intéztek, melyek közül 77 állampolgársági volt.
Megtudtuk azt is, hogy ugyanabban az irodában fog dolgozni Huszár István, ahol korábban Biró Rozália. Ismét a falra kerülnek a régi városképek, illetve az az íróasztal is ott lesz, melyet a szenátor asszony renováltatott, és annak idején Rimler Károly használt. A költözés minden bizonnyal péntek délutánig lezajlik, így jövő hétfőtől kezdheti el alpolgármesteri tevékenységét.

Ciucur Losonczi Antonius