Folklórműsor és elszármazottak találkozója lesz

Folklórműsor és elszármazottak találkozója lesz
Ezen a hétvégén három eseményt is szervez a Nagyvárad és Térsége Turizmusának Népszerűsítéséért felelős Egyesület- jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Mihai Jurcă igazgató.

A városháza kistermében tartott sajtótájékoztatón Mihai Jurcă, a Nagyvárad és Térsége Turizmusának Népszerűsítéséért felelős Egyesület (APTOR) vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a vársáncban folytatódik a nyári filmfesztivál (Oradea Summer Film), ezúttal a DigiFilm által felkínált alkotásokkal.

Augusztus 13-án, vasárnap 19 órától a Fejedelmi Palota belső udvarán folklórműsort lehet megtekinteni és hallgatni, ami egy most útjára induló sorozat részét képezi, és melynek lényege, hogy minden hónapban Románia egy-egy történelmi régiójának a népzenei kincsét és egyéb hagyományait mutatják be az itt élőknek. A Bánsággal (Temes megye) és a Partiummal (Arad megye) kezdenek, majd szeptemberben Bukovina, októberben pedig Szeben vidéke következik. Az ötlet úgy támadt, hogy Nagyváradon és a megyében olyanok is élnek, akik máshonnan költöztek ide, és biztosan örülnének annak, hogy újra felfedezhetik ősi gyökereiket.

Fellép a zarándi román néptáncegyüttes, szólistaként pedig olyan, a műfaj iránt rajongók körében bizonyára ismert szólisták szórakoztatják a közönséget, mint Tiberiu Ceia, Felicia Stoian, Tiberiu Crişan, Petrică és Ramona Viţa. A program két- két és fél órás, de nem kötött, akár hosszabb ideig is elhúzódhat, ha jó a hangulat- magyarázta az igazgató.

Várad az otthonod

Szintén vasárnap egy másik rendezvényt is szervez az APTOR, az önkormányzat és a Romanian Business Leaders Alapítvány RePatriot csapatának támogatásával, éspedig a Szórványnapot, tavaly után második alkalommal. 14 órától idegenvezetők kalauzolják az érdeklődőket az ortodox Holdas-templomban, a Szent Miklós görögkatolikus katedrálisban, a római katolikus Szent László plébániatemplomban és a Cion-temploma neológ zsinagógában.

16 órakor Ilie Bolojan polgármester részvételével Várad az otthonod címmel tartják meg az elszármazottak találkozóját a városháza dísztermében. Ennek tulajdonképpen kettős célja van: egyrészt a szervezők kíváncsiak arra, hogy a külföldön élőknek milyen gondolataik vannak Várad felvirágoztatásáról, másfelől pedig szeretnék rávenni őket arra, meggyőzni, hogy költözzenek haza, és így járuljanak hozzá a szülőföldjük gazdasági, társadalmi és kulturális életének fellendítéséhez, illetve a fejlődéshez en block. Emellett arra is kérni fogják őket, hogy töltsenek ki egy online kérdőívet ezzel kapcsolatosan.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,